Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велика Цонкова представя концертите за цигулка от опус 8 на Антонио Вивалди

Велика Цонкова

Интегралното представяне на дванайсетте концерта, обединени в опус 8 под заглавието "Състезанието между хармонията и инвенцията", ще бъде поделено в две вечери в камерната зала "България" - на 21 март и на 16 май. Те са част от цикъла на Софийската филхармония "Щрайхисимо".

На 4 март се навършиха 340 години от рождението на Антонио Вивалди. Своя опус 8 той създава в родния си град Венеция. Партитурите са публикувани през 1725 г. в Амстердам. Най-прочути от 12-те творби са четирите, обособени в цикъла "Годишните времена" - програмни концерти, в които композиторът майсторски съчетава виртуозност и нови композиционни прийоми, описващи природата през различните сезони. Това поставя пред изпълнителите предизвикателството да откриват различни цветове и дава възможност за собствен прочит - така смята цигуларката Велика Цонкова, музикант с висока изпълнителска култура, професор по цигулка в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров". Тя има определен интерес към музиката на този автор - през 2017 година, отново в партньорство с ансамбъл "Арс Музика", изпълни и неговия опус 3.


Чуйте в звуковия файл интервю с проф. Велика Цонкова за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт", в което тя споделя какви са предизвикателствата пред изпълнителите в музиката на Вивалди, и запис от концерт с музика на композитора през 2017 г.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна