Eмисия новини
от 14.00 часа

Прокуратурата проверява дали таксата за детските градини в Хасково може да е 1 лев

Истински хаос настъпи в Хасково с плащането на таксите за детските градини след решение на Общинския съвет през февруари да намали таксите на 1 лев вместо дотогавашните 25 лв. плюс по 3,30 лв. на ден на дете за храна. Кметът Добри Беливанов сезира прокуратурата заради това решение, а насрещно действие до прокуратурата направи и председателят на Общински съвет Таня Захариева. 

Директорите на детските заведения обаче не знаят как да спазят нормативните уредби.

Общинският съветник от коалиция "За Хасково" Георги Пеев, който не е гласувал таксата да бъде левче на ден, коментира:

"Ако това нещо тръгне да бъде изпълнявано, септември месец ще има недостиг на средствата за детските градини. Това е ретроградна политика! Това е думата! Аз го казах и в Общинския съвет, когато бяха дебатите. Тук има правене напук. Според мен това е абсолютно целенасочено изпълнено, написано, вкарано, прието по този начин, за да може след това да бъде атакуван кметът, който ГЕРБ искат да свалят, няма какво да се лъжем".

Кметът Беливанов твърди, че е от ГЕРБ. Общинските съветници от същата партия свалиха политическото си доверие от него заради скандала "Кумгейт". Дали в отношенията между тях има разрив, ще проличи на следващото заседание на Съвета, когато кметът ще предложи с докладна нов вариант за плащане на такса "детски градини".

Репортажа на Дора Атанасова можете да чуете от звуковия файл.

Още от