Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фед повиши краткосрочната лихва, сигнализира за по-агресивно затягане през следващите години

Федералният резерв на САЩ повиши краткосрочните лихвени проценти с четвърт процентен пункт и сигнализира, че може да обмисли по-агресивно темпо на тяхното затягане през следващите години с оглед на по-добрите нови макроикономически прогнози, които централните банкери представиха след края на заседанието в сряда вечерта. В същото време Американската централна банка продължава да очаква поне още двукратно вдигане на федералната фондова лихва до края на 2018-а година, но без да се ангажира с трикратно повишаване на лихвените ставки.

Фед увеличи федералната фондова лихва с 0,25% до диапазона между 1,5% и 1,75%, като това решение беше взето с 8 на 0 гласа за разлика от заседанието в края на предходната година, когато решението за повишаване на лихвената ставка до диапазона между 1,25% и 1,50% беше взето със 7 срещу 2 гласа. Централната банка също така сигнализира за общо трикратно затягане на лихвите през настоящата година.

"Икономическите перспективи се засилиха през последните месеци", се посочва в изявлението на Фед след края на заседанието. "Пазарът на труда остава силен, нивото на безработица ниско, икономиката продължава да се разширява, а инфлацията се придвижва към целевото ниво на банката от 2 на сто", посочи Джером Пауъл на първата си официална пресконференция, след като той пое управлението на Федералния резерв в началото на месец февруари.

Подобно на предишните прогнози, направени на заседанието през декември, Фед продължава да разчита на трикратно вдигане на лихвените ставки през 2018-а година към осреднено ниво на федералната фондова лихва от 2,1%, но за разлика от тогава, сега повече централни банкери не изключват възможност за четирикратно повишение на основната лихва, ако икономическото развитие отразява техните очаквания. Вече 7 от 15-те американски централни банкери, участвали на заседанието в сряда, очакват поне четирикратно вдигане на лихвата през настоящата година, докато през декември на това мнения бяха едва четирима от 16 участници на редовната среща на Фед.

Мнозинството представители на Фед вече виждат и поне трикратно повишаване на основната лихва през 2019-а година, докато през декември голяма част от тях прогнозираха двукратно затягане на федералната фондова лихва. Новите осреднени прогнози са за ниво на федералната фондова лихва от 2,9% през следващата година (при 2,7% на заседанието през декември) и негово увеличаване до 3,4% през 2020-а година (при 3,1% през декември).

На своята първа пресконференция председателят на Фед Джером Пауъл представи и нови по-позитивни средносрочни макроикономически оценки на американските централни банкери, включващи по-бърз икономическа растеж, по-ниска безработица и по-висока инфлация през следващите години, отколкото бяха очакванията им на последното за миналата година заседание.

                                                         Нови макроикономически и лихвени прогнози на Фед (спрямо тези от декември 2017)

Снимка

Федералният резерв вече разчита на по-силен растеж на брутния вътрешен продукт на САЩ с 2,7% през 2018-а година и с 2,4% през 2019-а година спрямо декемврийски прогнози за експанзия съответно от 2,5% и 2,1%, като беше запазена прогнозата за икономически растеж от 2,0% през 2020-а година.

В същото време централните банкери понижиха техните оценки за нивото на безработица до 3,8% през 2018-а, до 3,6% през 2019-а и до 3,6% през 2020-а година спрямо декемврийските прогнози за безработица на нива съответно от 3,9% през тази и следващата година и от 4,0% за 2020-а година.

Въпреки по-добрите прогнози за икономическия растеж и за нивото на безработица обаче, Фед не направи промени в оценките за инфлацията в САЩ и продължава да очаква нарастване на ценовият индекс на личните потребителски разходи (т.нар. "PCE индекс") с 1,9% през тази и с 2,0% през следващата година, преди негово повишение с 2,1% през 2020-а година (при декемврийска прогноза от 2,0%).

Очакванията за растежа на основния ценови индекс (основният PCE индекс, изключвайки волатилните цени на храни и енергия) за 2018-а година също останаха непроменени (на ниво от 1,9%) при леко завишаване на прогнозите за 2019-а и 2020-а година до 2,1% (от 2,0% на декемврийското заседание на Фед).

Решението за увеличаване на федералната фондова лихва до диапазона между 1,5% и 1,75% беше напълно очаквано от участниците на финансовите пазари. Въпреки това щатският долар се оказа под натиск от продажби след края на заседанието на Фед, тъй като търговците на валутните пазари сякаш бяха разочаровани от липсата на индикации от страна на Фед за четирикратно затягане на лихвените ставки през цялата 2018-а година. Индексът на долара спрямо останалите шест основни валути се понижи в сряда вечерта с 0,7% и губи нови 0,3% в началото на днешната търговия.

Участниците на фондовите и дълговите пазари обаче изглежда предпочетоха да акцентират върху сигналите на Фед за по-агресивно повишаване на лихвите ставки през следващите две години, което се отрази негативно на основните фондови индекси и на цените на американските държавни облигации (респективно позитивно на тяхната доходност).

Индексът DJIA и широкият индекс S&P500 приключиха търговията на Уолстрийт в сряда с понижения от по 0,2%, докато технологичният индекс Nasdaq Composite - с 0,3%. В същото време доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ нарасна към 2,901% от 2,881% в края на търговията във вторник.

Слабостта на щатската валута и изненадващото намаляване на американски петролни складови запаси пък допринесе за ръст на фючърсите на американския лек суров петрол с 2,6% до 65,17 долара за барел и на петрола сорт брент - с 3,0% до 69,74 долара за барел, достигайки 7-седмични върхове. Това се отрази позитивно единствено на акциите на енергийните компании, търгувани на Уолстрийт, като акциите на Exxon Mobil поскъпнаха с 1,4%, на Chevron Corp - с 2,2%, на EOG Resources - с 3,4% и ConocoPhillips - с 4,3%.

Спадът на зелените пари помогна и за поскъпване на фючърсите на златото с 1,6% към 1332 долара за тройунция.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна