Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обвиненият в корупция Саркози атакува липсата на доказателства

Никола Саркози напуска в сряда вечерта полицейското управление в Нантер край Париж, след като му повдигнаха обвинения.
Снимка: БТА

Бившият френски президент Никола Саркози, който бе обвинен в корупция заради незаконно финансиране на предизборната му кампания през 2007 г. от покойния либийски диктатор Муамар Кадафи, атакува днес липсата на доказателства срещу него, предаде АФП.

„Обвинен съм без каквото и да физическо доказателство, на основата на декларации от г-н Кадафи, негон син, негов племенник, негов говорител, негов бивш премиер“, заявил Саркози пред съдии-следователите. Това се посочва в сайта на в. „Фигаро“ днес след повдигането на обвинени срещу експрезидента.

„Живея в ада на тези клевети от 11 март 2011 г.“, когато Кадафи за първи път направи тези твърдения, добавил Саркози.

Обвиненията срещу него бяха предявени късно в сряда след 5-годишно разследване и два дни разпити в Нантер, край Париж. След което 63-годишният Саркози бе освободен, но поставен под съдебен контрол, съобщи източник от съда.

Експрезидентът има 6 месеца да обжалва, което вероятно ще направи. Тогава съдиите трябва да вземат ново решение дали има достатъчно доказателства за започване на процес.

Саркози бе президент на Франция от 2007 до 2012 г. В първата година от мандата си той посрещна Кадафи в Париж на държавно посещение. През 2011 г. обаче Саркози подкрепи въздушните удари на НАТО в помощ на бунтовници, които свалиха от власт и убиха Кадафи.

Срещу Саркози има повдигнати обвинения по други два случая. Единият е свързан с фалшиви фактури, които прикривали надхвърлянето на разрешените от закона разходи да неуспешната му президентска кампания за изборите през 2012 г. А другият - за злоупотреба с влияние върху съдия.

Неговата десноцентристка партия „Републиканците“ публично го подкрепи след повдигането на ново обвинение. „Приятелство и лоялна подкрепа за Никола Саркози“, написа в Туитър Ерик Вьорт, който отговаряше за финансите на кампанията му през 2007 г.

А депутати заявиха, че смятат Саркози за жертва на вендета от бивши членове на либийския режим и представители на френската съдебна система, която имаше трудни отношения с него, докато той бе президент.

Но някои висши представители на „Републиканците“ се опасяват, че трупащите се обвинения срещу Саркози ще повлияят негативно на партията.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна