Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо отстъпление на позитивните бизнес нагласи във Франция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През март общото бизнес доверие във Франция отбеляза слабо понижение спрямо предходния месец, но въпреки това оставане недалеч от неговия 10-годишен връх от декември 2017-а година, показват данни на официалната френска статистика Insee.

Индексът, измерващ общия бизнес климат във втората по сила икономика на еврозоната, се понижи през март до 109 пункта от 110 пункта през февруари, но продължава да се задържа стабилно над неговото дългосрочно осреднено ниво от 100 пункта и не много далеч от неговия връх от 112 пункта, достигнат в края на 2017-а година (най-високо ниво от декември 2007-а година).

Известно подобрение бележат бизнес нагласите в строителството, стабилизация в сферата на услугите и слаби понижения в промишлеността и в търговията на дребно, показват данните на Insee.

Индексът, оценяващ доверието в промишления сектор на Франция, се понижи през март до 111 пункта от 112 пункта месец по-рано и след като през януари достигна 17-годишен връх от 114 пункта (най-високо ниво от януари 2001-а година).

Стабилизация на ниво от 107 пункта отчита индексът, измерващ бизнес доверието в сферата на услугите, след като в края на 2017-а той достигна връх от 111 пункта (най-високо ниво от април 2011-а година), докато индексът на доверие в сектора на търговията на дребно се понижи с два пункта до 113 пункта, а този в строителната сфера нарасна до 107 пункта от 106 пункта през февруари.

Въпреки разнопосочните движения на основните бизнес индикатори през третия месец на годината, те остава стабилно над техните дългосрочно осреднени нива от 100 пункта. Това е знак, че френската икономика остава в добра форма в началото на новата година, въпреки че нейната експанзия може да отбележи известно отслабване спрямо силното ѝ представяне през 2017-а година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени