Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп удря Китай със санкции, Пекин обещава отговор

Президентът на САЩ Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще обяви по-късно днес санкции срещу Китай заради „кражба“ на американска интелектуална собственост, а Пекин се зарече да отговори, което подхранва опасенията за търговска война между двете най-големи икономики в света, съобщи АФП.

Говорителят на Белия дом Радж Шах заяви, че президентът ще обяви санкции след „разследване на водени от китайската държава усилия, които изкривяват пазара и крадат американски технологии и интелектуална собственост“. Това ще стане с подписване на „президентски меморандум срещу китайската икономическа агресия“.

Китайското търговско министерство предупреди в изявление днес, че Пекин „със сигурност ще предприеме необходимите мерки, за да защити решително своите легитимни права и интереси“.

Очаква се новите US санкции да бъдат под формата на мита за китайски внос за около $60 млрд. годишно Те ще бъдат наложени според секция 301 от търговския закон на САЩ от 1974 г., като се фокусират върху високотехнологични стоки, обяснява Ройтерс.

През януари Тръмп обвини Пекин, че принуждава US компании да прехвърлят интелектуална собственост в Китай, за да получат възможност да правят бизнес там.

Новите мита са отделно от допълнителните такси в размер на 25% за внос а на стомана и 10% за алуминий, които влизат в сила в края на седмицата и ще засегнат Китай.

САЩ оказват натиск върху Китай да намали излишъка си в двустранната търговия, който през 2017 г. бе $375 млрд. Пекин обаче твърди, че вина за него имат американските ограничения за износ.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!