Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отслабване на растежa на частния бизнес сектор в еврозоната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През март бизнес активност в частния сектор на еврозоната се понижава до 14-месечно дъно, отстъпвайки за втори пореден месец от 12-годишния връх, достигнат през януари, показват предварителни резултати от проучване на агенция IHS Markit сред близо 5 хиляди европейски мениджъри. Това е пореден индикатор, подсказващ, че икономиката на региона вероятно губи част от добрия си възходящ импулс след изненадващо силното представяне през 2017-а година.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност, се влоши през март до 55,3 пункта от 57,1 пункта през февруари, достигайки най-ниско ниво от януари 2017-а година насам и след като през януари тази година беше достигнат 12-годишен връх от 58,8 пункта. Въпреки това отстъпление индексът остава стабилно в нивата на експанзия (общ PMI индекс на важното ниво от 50 пункта) за 57-и пореден месец (от средата на 2013-а година насам).

Забавянето на общата бизнес експанзия се дължи на влошаване както на промишлената, така и на активността в сферата на услугите в резултат най-вече на по-слаб растеж на постъпващите нови поръчки. Индексът на общите бизнес поръчки се понижи до 14-месечно дъно, като промишлените експортни поръчки нараснаха с най-слабо темпо от ноември 2016-а година насам.

Промишленият PMI индекс се понижи през март до 56,6 пункта спрямо 58,6 пункта през февруари, докато индексът PMI, оценяващ активността в сферата на услугите, достигна петмесечно дъно от 55,0 пункта спрямо 56,2 пункта през февруари.

"Фактът, че растежът на експортните поръчки вече намаля наполовина от края на миналата година насам, показва, че по-скъпото евро започва да оказва негативно влияние върху представянето на износа", посочи Крис Уилямсън - главен бизнес икономист в агенция IHS Markit. Трябва да се има предвид, че от началото на годината еврото поскъпна с над 2% спрямо щатския долара и се очаква то да продължи да се засилва с течение на годината, което да оскъпи допълнително произвежданите в еврозоната стоки и услуги за чуждестранните потребители.

Според Крис Уилямсън, отговорите на анкетираните мениджъри също така подчертават, как засилващата се политическа несигурност и растящото търговско напрежение в посока САЩ  започват да потискат търсенето.

Въпреки това, главният икономисти на агенция Markit отбеляза, че осреднените PMI индекси от началото на годината предполагат, че БВП на еврозоната може да нарасне с между 0,7% и 0,8% през първото тримесечие.

По-рано днес Markit представи и по-слаби от очакваното предварителни данни за бизнес активността през март в двете най-големи икономики на еврозоната.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в Германия, се понижи през март до 55,4 пункта от 57,6 пункта месец по-рано, докато осреднените очаквания на финансовите пазари бяха за по-слабо негово влошаване до 57,0 пункта. Солиден спад от 60,6 до 58,4 пункта (най-ниско ниво от юли 2017-а година) регистрира и индексът на агенция Markit, оценяващ активността в германския промишлен сектор, докато индексът PMI в сферата на услугите се понижи през март до 54,2 пункта от 55,3 пункта през февруари.

Общият PMI индекс на Франция пък се влоши през март до 7-месечно дъно от 56,2 пункта спрямо 57,3 пункта през февруари, като индексът, измерващ промишлената активност, падна рязко до 56,6 пункта от 55,9 пункта, а индексът в сферата на услугите - до 56,8 пункта от 57,4 пункта.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени