Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отскок на британските продажби на дребно след отслабване на инфлацията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Продажбите на дребно във Великобритания нараснаха през февруари по-силно от очакваното, което е сигнал, че отслабването на британската инфлация започва да оказва позитивно влияние върху потребителски разходи, показват данни на официалната статистика ONS.

Обемът на продажбите на дребно се увеличи през февруари с 0,8% на месечна база при осреднени очаквания на финансовите пазари за по-умерено повишение с 0,4%, след като през януари търговията на дребно на Острова се сви с 0,2% (низходяща ревизия от предишна оценка за анемичен растеж с 0,1%).

Продажбите на дребно на годишна база нараснаха за втори пореден месец с 1,5% при прогноза за повишение с 1,4%.

Изключвайки автомобилните горива, продажбите на дребно на Острова също отбелязаха добър растеж на месечна база от 0,6% (след спад с 0,2% през януари) и нараснаха спрямо година по-рано с 1,1% (след повишение с 1,3% в началото на годината).

Трябва да се има предвид, че през миналата година доходите на британските домакинства се свиха в резултат на солидното нарастване на потребителските цени, което се отрази негативно на тяхното потребление. Но по-ниските данни за инфлацията през февруари предполагат, че потреблението на британците може да започне да се подобрява през следващите месеци.

На този етап обаче продажбите на дребно през трите месеца до края на февруари се свиха с 0,4% в резултат най-вече на техен голям спад в края на 2017-а година. В същото време има риск за ново влошаване на търговията на дребно и през март с оглед на много лошите метеорологични условия и поредицата снежни бури, които връхлетяха британския остров.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени