Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сразени сирийски бунтовници напускат град в Източна Гута

Сирийски войници в покрайнините на град Харастра в Източна Гута преди старта на евакуацията на бунтовници и техни семейства.
Снимка: Ройтерс

Сирийски бунтовници и техните семейства започнаха да напускат днес ключов град в Източна Гута в първата сделка за евакуация от анклава край Дамаск, предаде АФП.

Държавната телевизия обяви малко след обед, че „547 души са напуснали Хараста досега, включително 88 бойци“.

Бунтовниците и придружаващите ги цивилни се качили в автобуси и изчакват в буферна зона, за да пресекат територии под контрола на правителството.

Съгласно сделката се очаква около 1500 бойци от ислямистката група „Ахрар аш Шам“ и около 6000 цивилни да бъдат транспортирани от Хараста в контролираната от бунтовници провинция Идлиб в Северозападна Сирия.

Споразумението между режима в Дамаск и „Ахрар аш Шам“ бе договорено с руско посредничество и обявено в сряда. 

Правителствената офанзива срещу Източна Гута започна на 18 февруари и вече са превзети 80 процента от анклава. Настъплението раздели останалата територия на три района, всеки от който се контролира от различни бунтовнически групи.

Руските военни съобщиха днес, че от сутринта до около 15 часа местно време над 5000 души са напуснали Източна Гута през хуманитарния коридор.

От старта на офанзивата са били убити 1500 цивилни, а над 50 000 други напуснаха обсадения анклав, твърди Сирийският център за наблюдение на човешките права. В Източна Гута иначе живееха около 400 000 души.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна