Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АЦБ остави британските лихви без промяна, но отново сигнализира за скорошно тяхно повишение

Английска централна банка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Английската централна банка запази очаквано основната британска лихва на ниво от 0,5%, но сигнализира, че вероятно ще повиши лихвените ставки през тази и следващата година. Това сякаш бетонира очакванията на финансовите пазари, че на заседанието през май АЦБ ще повиши водещата си лихва с четвърт процентни пункта до ниво от 0,75%.

Днешното решение беше взето със 7 срещу 2 гласа, като Йън Маккафърти и Майкъл Сондърс призоваха за незабавно повишаване на лихвените ставки, тъй като те смятат, че подобен ход ще смекчи опасността от по-продължителен период на все още прекалено висока инфлация във Великобритания. Останалите членове на банката, начело с нейния председател Марк Карни, обаче предполагат, че постъпващите данни за икономическия растеж и за инфлацията все още не оправдават едно такова повишаване на британската лихва.

В същото време АЦБ реши с 9 на 0 гласа да остави без промяна и размера на програмата за покупки на държавни облигации за 435 млрд. паунда, както и размера на програмата за покупки на корпоративни облигации за 10 млрд. британски лири.

"Остава подходящо продължаващото затягане на паричната политика през прогнозния период, но всяко увеличение на лихвите ставки ще бъде "постепенно" и "в ограничена степен"", отбеляза АЦБ.

Английската централна банка предупреди за "риск от ескалация" след решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да въведе високи мита за вноса на стомана и алуминий, добавяйки, че силно нарастване на протекционизма в световен мащаб може да има значително отрицателно въздействие върху глобалния икономически растеж и да стимулира инфлацията.

"Прекият ефект от тези тарифи върху американския икономически растеж и инфлация вероятно ще бъде малък, тъй като стоманата и алуминият съставляват само около 2-3% от общия внос на стоки в САЩ", заявиха членовете на АЦБ, допълвайки, че "прякото въздействие върху икономиките, които доставят тези стоки на САЩ, също вероятно ще бъде скромно".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!