Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Негативен старт на търговията на Уолстрийт след подновени страхове за назряваща търговска война

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Подновените страхове за предстояща търговска война допринасят за негативен старт на търговията на акции на Уолстрийт, тъй като инвеститорите са в напрегнато очакване на новите митнически тарифи за редица китайски стоки, които администрацията на Доналд Тръмп планира да анонсира още днес.

Инвеститорите продължават да обмислят и изхода на вчерашното заседание на Фед, както и новият спад на акциите на Facebook на фона на разрастващият се скандал около водещата социална интернет медия.

Индексът на сините чипове DJIA се понижава с близо 250 пункта (спад с около 1%), широкият индекс S&P500 се понижава с 0,77%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с 0,75%. В рамките на настоящата седмица и трите водещи индекса са на път да се разделят с над 2% от стойността си.

Скандалът с неоторизираното използване на лични данни на 50 милиона потребители на Facebook продължава да се отразява негативно на акциите на компанията на Марк Зукърбърг. Те стартираха днешната търговия с понижение от 2% и в рамките на седмицата бележат спад от около 10%. Това може да се превърне в най-кошмарната седмица за Facebook от март 2014-а година насам.

Европейските фондови пазари търпят още по-големи поражения по време на търговията в четвъртък на фона на серия разочароващи бизнес проучвания от еврозоната (на немския Ifo институт, на френската статистика Insee и на агенция Markit), които подсказват, че експанзията в региона започва да губи част от своя добър възходяща импулс от миналата година.

Общият индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 1,56%, тъгувайки се в най-ниски нива от началото на март, германският индекс DAX 30 се понижава с 1,76%, а френският CAC40 - с 1,73%.

Британският индекс FTSE100 също губи 1,32% от стойността си, търгувайки се под психологическата бариера от 7000 пункта за пръв път от декември 2016-а година насам, въпреки позитивни данни за продажбите на дребно на Острова и въпреки очакваното от всички решение на Английската централна банка да запази основната си лихва на ниво от 0,5%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна