Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

60% от работните места у нас в близкото бъдеще ще бъдат заети от роботи

Снимка: president.bg

60% от работните места у нас в близкото бъдеще ще бъдат заети от роботи, а десетки професии, свързани с рутинни дейности ще изчезнат. Данните съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова по време на конференция на европейските работодатели у нас.

Изследване на Европейската инвестиционна банка сочи, че в България компаниите не инвестират достатъчно в ново оборудване. Едва 28% от хората имат основни умения за работа с компютър, а интернет ползват 58 на сто, а прогнозите са повече от плашещи, коментира вицепрезидентът Илияна Йотова:

"Ще изчезнат професии, свързано извършването на рутинни дейности. Все още не съществуват 60% от тези, които ще бъдат най-търсените през следващите 10 години професии. Според доклад на Икономическия социален съвет на Република България, професиите, които ще бъдат застрашени от дигитализацията в България са офисни служители, чиновници, търговия на едро и дребно, транспорт и логистика, рутинни работници в преработващата промишленост, строителството, някои аспекти на финансовите услуги, преводачи, таксиметрови шофьори, отделни консултантски услуги".

Така талантът и образованието на човека ще бъдат основен фактор за производство, което обаче може да доведе и до голямо разделение в обществото, предупреди в допълнение Йотова. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна