Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оранжев код за обилни снеговалежи е в сила за девет области в страната

| обновено на 23.03.18 в 08:00
Снимка: БГНЕС

Предупреждение от втора степен, или оранжев код, за продължаващи снеговалежи и вятър е в сила за областите Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен и Силистра.

Обстановката в област Русе се нормализира. Няма населени места без ток и вода. Няма навявания в региона. Всички пътища в областта са отворени. Машините работят и се чисти непрестанно. Вчера на територията на областта са станали над 20 пътнотранспортни произшествия, като 10 от тях са верижни. Нивото на река Дунав се покачва. Очаква се днес да премине 680 см. Обстановката изисква особено внимание, тъй като контролирано се изпускат три язовира - "Бели Лом", "Баниска" и "Бойка". Всички те се отичат в река Русенски Лом. Директорът на общинската дирекция "Управление при кризи" заяви за "Хоризонт", че за момента няма опасност да бъдат залети земеделски земи, тъй като има около 1,2 метра запас на дигите, но все пак ще бъде въведено денонощно наблюдение на язовирите и има готовност за евакуация на хора, макар че за момента няма опасност.

Във Видин продължава обилният снеговалеж. 21 см е снежната покривка в града. Четири снегорина почистват главните улици, булевардите и навесите, а три фадроми почистват по-малките улици на града. Пътят Видин - Монтана е затворен за тежкотоварни автомобили. Има закъсали ТИР-ове и машините не могат да чистят, съобщиха от Областното пътно управление във Видин. Пътят Монтана - Видин обаче е отворен. Дунав мост 2 е проходим при зимни условия. По последна информация нивото на река Дунав при Видин продължава да спада.

В останалата част от страната предупреждението е от първа степен, или жълт код, за валежи от сняг, които в част от Южна България се очаква да преминат в дъжд. Ще има условия за поледици и обледяване, предупреждават синоптиците.

Обстановката в страната остава усложнена. На места силният страничен вятър образува снежни навявания, които затрудняват движението по пътя София - Калотина.

От пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха, че поради обилен снеговалеж и снегонавявания движението на товарни автомобили над 12 тона е ограничено: по път I-8 София - ГКПП "Калотина"; през прохода "Предел"; по път I-6 между Кюстендил и граничния пункт "Гюешево", както и между "Гюешево" и границата с Областно пътно управление Перник, а също и в двете посоки по път I-1 Враца - Ботевград и само в посока София по път І-4 Ябланица - Севлиево в област Ловеч. Ограничено е и движението на товарни автомобили над 12 тона по автомагистрала "Хемус" в посока София в участъка Ябланица - София, като спирането им се осъществява при бензиностанция "Лукойл", на път II-17 Околовръстен път на Ботевград и Ябланица.

Вчера хлъзгавите и непочистени пътища станаха причина за много катастрофи и закъсали автомобили из страната. Около 20.00 часа вечерта за около половин час беше блокирано движението по Северната тангента на Околовръстния път в София близо до отбивката за Требич, където шест коли и четири ТИР-а се удариха при две катастрофи. Директорът на Дирекция "Аварийна помощ и превенция" на Столична община Красимир Дамянов заяви в интервю за предаването "Преди всички", че обстановката в София е нормална: "Градският транспорт върви без закъснения по всички линии. 128 машини са работили през нощта с над 100 обработки. Дирекцията разполага с 10 екипа от 4.40 часа сутринта на възлови места в столицата. За момента обстановката в София е абсолютно нормална".

Пътищата в Перник са проходими. Снегопочистващата техника е на терен. 68 машини почистват републиканските пътища. Няма затворени пътища и не са въвеждани ограничения. Остава ограничението по АМ "Люлин" в тунела Мало Бучино, посока София, където заради активизирало се свлачище движението се осъществява в аварийната лента след тунела.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна