Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кр. Вълчев: Очакваните български инфраструктури ще променят научната среда в региона

Снимка: БГНЕС

Гарантиране на дългосрочно развитие на научно-изследователските инфраструктури и отварянето им към европейските граждани. Това е целта на научна конференция, част от календара на Българското европредседателство, каза при откриването й министърът на образованието Красимир Вълчев.

В резултат на дискусиите ще се изготви европейски призив за действие, като се очаква Европейската комисия да го подкрепи.

"Важно е да споделим опита на онези научни комплекси, които отговарят на нуждите на здравеопазването и високите технологии, опазването на околната среда и климатичните промени, бедствията и авариите и не на последно място - социалните предизвикателства, свързани с бежанците и миграцията. Темите на конференцията кореспондират с дневния ред на България. В началото на март бяха обявени класираните проекти за центровете за върхови постижения и за центровете за компетентност. Това са още 10 български значими инфраструктури, които се очаква да променят научната среда както в средата, така и в региона", заяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени