Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС изтегля посланика си от Москва, страни-членки се готвят да гонят руски дипломати

| обновено на 23.03.18 в 17:48

Франция, Полша, Естония, Литва са страните от ЕС, които обмислят изгонването на руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания по скандала с покушението срещу бившия шпионин Сергей Скрипал, пише "Гардиън", като се позовава на анонимни източници.

Чехия може да експулсира няколко руски дипломати, след като Великобритания предприе подобни стъпки заради атаката срещу бившия агент Сергей Скрипал, заяви от своя страна премиерът Андрей Бабиш. 

Латвия обяви, че ще експулсира най-малко един служител на руското посолство, съобщи РИА Новости. В същото време говорителят на външното министерство в Рига  Гинтс Йегерманис заяви, че страната му няма намерение да оттегля своя посланик от Русия.
На срещата си в четвъртък в Брюксел лидерите на страните от ЕС взеха решение да отзоват посланика на Общността в Русия и изразиха подкрепа за Обединеното кралство по скандала "Скрипал". 

Великобритания настоява, че Москва е отговорна за покушението, при което Скрипал и дъщеря му бяха атакувани с нервнопаралитично вещество на 4 март, докато руските власти отричат съпричастност.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени