Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белият дом изключи официално ЕС от митата за вноса на стомана и алуминий, но само до началото на май

Белият дом направи официално изявление в което потвърди, че изключва страните - членки на Европейския съюз и още няколко държави - Аржентина, Австралия, Бразилия, Канада, Мексико и Южна Корея от влизащите днес (23-ти март) в сила нови мита от 25% за вноса на стомана и от 10% за вноса на алуминий в САЩ.

Управляващите във Вашингтон обаче уточниха, че митническите тарифи за цитираните по-горе държави няма да влязат в сила до 1-ви май 2018-а година, докато не бъдат проведени дискусии за задоволителни дългосрочни алтернативни средства за справяне със заплахата от увреждане на националната сигурност на САЩ.

Белият дом отбеляза, че това суспендиране на митническите тарифи се основават на фактори, включващи текущи обсъждания на мерки за намаляване на глобалния свръх капацитет при производството на стомана и алуминий и първопричините на този проблем.

До 1-ви май 2018-а година президентът Доналд Тръмп ще реши дали да продължи да освобождава тези държави от тарифите въз основа на състоянието на течащите дискусии. От Белият дом допълват, че Европейският съюз ще преговаря от името на държавите - членки на единния блок.

В официалното изявление също така се посочва, че президентът на САЩ запазва широки правомощия за допълнително изменение на митническите тарифи, включително чрез отмяна на настоящите изключения, или чрез включване на допълнителни държави, за които няма да важат новите мита. Всяка държава, която понастоящем не е включена в посочения по-горе списък, е добре дошла да обсъди със Съединените щати евентуално ѝ включване въз основа на споделен ангажимент за справяне с глобалния свръхкапацитет при производството на стомана и алуминий.

Администрацията във Вашингтон ще следи отблизо вноса на стомана и на алуминий от освободените от митата държави, а Търговският представител на САЩ, след консултации с Търговския секретар и директора на Националния икономически съвет, може да посъветва президента Доналд Тръмп да наложи съответни квоти според конкретния случай.

Самите митнически тарифи ще влязат официално в сила от полунощ в петък, 23-ти март 2018-а година.

От официалното изявление на Белия Дом се вижда, че в настоящите изключения за митническите тарифи липсват три големи държави - Китай, Япония и Русия, което означава,че влизащите днес в сила мита ще важат за тях.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна