Eмисия новини
от 14.00 часа

Конгресът на САЩ одобри законопроекта за държавни разходи за 1,3 трлн. долара

Гласуването предотврати опасността от ново временно спиране на дейността на федералните власти

Конгрес на САЩ

В ранните часове на петъчния ден двете камари на Конгреса на САЩ успяха да одобрят законопроекта за държавни разходи в размер на 1,3 трлн. долара, предотвратявайки по този начин опасността от ново временно прекратяване на дейността на федералното правителство, както и на редица федерални агенции и организации по-малко от 24 часа пред това да стане факт, съобщават "Уолстрий джърнъл" и агенция Ройтерс.

Законопроектът ще увеличи военните разходи за настоящата финансова година с 80 млрд. долара, а различните вътрешни американски програми - с 63 млрд. долара. Очаква се по-късно днес вече одобреният закон за държавните разходи да бъде подписан от президента Доналд Тръмп.

След като беше одобрен от Камарата на представителите, в ранните часове на днешния ден законопроектът беше одобрен и от Сената (Горната камара на американския парламент) с 65 гласа "за" спрямо 32 гласа "против". Важно е да се отбележи, че цели 24-ма сенатори от управляващата Републиканска партия гласуваха против законопроекта, водени от сенатор Ранд Пол.

Лидерът на мнозинството в Сената - републиканецът Мич Макконъл описа законопроекта като "законодателство, което нито една от спорещи страни не определя като съвършено, но съдържа множество значими победи и важни постижения за сметка на американския народ".


Още от