Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция се надява срещата във Варна да отвори нова страница в отношенията между Брюксел и Анкара

Срещата на върха във Варна да отвори нова страница в отношенията между Европейския съюз и Турция. Тази надежда изрази говорителят на турското министерство на външните работи. 

Хами Аксой заяви, че Анкара очаква осъвременяване на Митническия съюз между Турция и Евросъюза, гарантиране на безвизовото пътуване и ускоряване на финансовата помощ, предназначена за сирийските бежанци в Турция. Митническото споразумение влезе в сила от 1 януари 1996 г. и не покрива земеделието и услугите.

Говорителят на външното министерство обаче разкритикува Съюза, че е загубил неутралността си по въпроса за Кипър и позицията му е менторска. По думите му, държавите-членки на ЕС не бива да се държат двулично. 

Вчера Европейският съвет категорично осъди действията на Турция, която не допусна изследователски кораби край Кипър. Съветът се солидаризира с Гърция и Кипър и призова Анкара да зачита суверенното право на Острова на Афродита да се възползва от природните си ресурси в морето, а също така осъди и задържанията на европейски граждани в Турция.

Постоянният секретар на турското външно ведомство вероятно ще посети Вашингтон следващата седмица, съобщи още говорителят. Тема на разговорите там ще бъде сирийският град Манбидж. Турция не крие намерението си да го атакува и настоява американските части да се изтеглят оттам. Хами Аксой допълни, че продължават контактите за закупуване на американски занитни комплекси "Пейтриът". ​

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна