Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хипнозата - удачна терапия при трайни погрешни убеждения и модели

Какво представлява хипнозата и кога е удачно да бъде прилагана? С тези въпроси се обърнахме към Яна Кирова - психолог и хипнотерапевт. Хипнотерапията е научно доказана ефективна техника. Чрез нея може да се спомогне за изграждане на необходимите промени в поведението. Приложението й е широко застъпено при справяне със зависимости, физическа болка и различни тревожни състояния,  като хипнотерапевтичните сесии са строго индивидуални, обясни Кирова:

Хипнозата е променено състояние на съзнанието. Представлява контролиран транс от хипнотизатора. Човек изпада в състояние на една много дълбока релаксация, след което бива въведен в транс. Това не е безсъзнателно състояние, след което човек няма спомен какво се случва. През цялото време на хипнозата човек чува и разбира всичко, но е много отпуснат физически и желанието за движение изчезва.

Яна КироваХипнозата е изключително удачна, когато говорим за трайни погрешни убеждения и модели на поведение. Тя е метод, с който се заобикалят защитите на логиката, на съзнанието и се осъществява пряк достъп до подсъзнанието, добави Яна Кирова:

Източникът на нашата тревожност, на нашите депресии, на нашите вътрешни конфликти, обикновено се таи в миналото. Тези минали травми, минали събития, минали разочарования,    погрешни мисловни модели и убеждения за дълбоко заложени именно в нашето подсъзнание. И тъй като ние нямаме пряк достъп до него, именно хипнозата е един удачен терапевтичен подход за осъществяването му.

Погрешно е да се смята, че хипнотизаторът внушава външни стратегии и начини за справяне, хипнозата разширява собствения мироглед на човека, така че той да може да се опре на собствения са капацитет, да види възможности, които е неглижирал или отхвърлил. Всеки излиза от хипноза. Няма начин човек да остане в състояние на транс. Така че, ако имате желание да се подложите на хипноза, дори от само от любопитство, бъдете спокойни - нищо лошо няма да ви се случи.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна