Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вода от въздуха, даже и в пустинята

Снимка: pixabay.com

Учени от Масачузетския технологичен институт са създали прототип на устройство, което е способно да добива вода от въздуха, съобщава Science Daily, като се позовава на статия в Nature Commutications.

Съществуващите досега устройства могат да извличат вода от въздуха, но влажността му трябва да бъде над 50%, което прави методът много скъп.

С новата технология вода може да бъде добита, дори влажността да е 10%, посочва публикацията.

За конструирането е използвана метално-органична структура, в която основен елемент е цирконий. Пластината улавя водата във въздуха, след това я превръща в пара, използвайки слънчевата светлина, а накрая следва кондензация. Работният цикъл на устройството е 24 часа.

Първата версия е създадена преди година, а сега учените са провели експеримент в пустинята в Аризона при температури от 15 до 25 градуса и влажност на въздуха 30%.

За едно денонощие апаратът е добил 250 грама вода, а изследванията са показали, че тя е годна за пиене и не съдържа вредни вещества. Съдържанието на цирконий е далеч под нормата, твърдят учените.

Смята се, че ако се премине към промишлено производство, устройството може да реши проблема с питейната вода в районите, в които тя не достига.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени