Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Радев притеснен от случая с неупражнен граничен контрол на летище София

Снимка: БГНЕС

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев е силно притеснен от  случая с неупражнен граничен контрол на пътниците в самолета от Франция, кацнал преди три дни на летище София.  

"Връзката между този скандален факт и днешния терористичен акт във Франция с две жертви и осем заложници прави нещата още по-тревожни", каза министърът в Благоевград, където проведе поредната среща с кметове от областта.

Скандалът с неупражнения граничен контрол на пътниците от самолета, кацнал на летище София на 20-и март, министър Валентин  Радев коментира така:

"Разбира се, че се притесняваме. Гранична полиция на летище София, това не е последното, което им се случва. Преди това имаше друг случай, има проверка там и аз ще проверя какво стана, всички ли бяха наказани по веригата. Не ставаше въпрос за самолет, а само за пропускане на един гражданин. Сега разбирам, че целият самолет не е бил проверен. Ще проверя точно какво е станало, да видим кой е виновен, защото това е притеснително. Цял самолет. То един да мине от тях е опасно, представете си повече хора!  Това е прецедент."

Радев не скри притеснението си, че случаят няма да остане незабелязан от европейските партньори и служби за охрана на външните ни граници:

"Всички ни хвалят отвън, че пазим границата. Това е най-добре пазената граница на ЕС. Няма друга, И на този фон се случва нещо такова. Ние сме под лупа".

На въпрос на "Хоризонт" дали ще поиска оставката на директора на "Гранична полиция" главен комисар Светлан Кичиков, вътрешният министър не даде категоричен отговор:

"Ще помисля. Трудно се освобождавам аз като министър от хора, които са работили в системата. Но има правила, ако някой го е престъпил, да си отива".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна