Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хогууд: Случаят "Скрипал" и реакцията на Лондон показаха нуждата от европейските съседи

Снимка: БТА

Лидерите на Европейския съюз одобриха вчера на срещата си в Брюксел 21-месечния преходен период, който трябва да помогне на бизнеса да се приспособи след Брекзит. Така бе проправен пътя към следващата фаза на преговорите, включващи бъдещите търговски отношения. Още преди решението на европейските лидери списание „Спектейтър“ писа, че е трудно да се тълкува споразумението за преходния период по друг начин, освен капитулиране пред исканията на ЕС.

Според Патриша Хогууд – преподавател по европейска политика в Уестминстърския, „Спектейтър“ заема доста крайна позиция.

По-скоро става дума за „пренареждане“ на вече договореното, каза тя и поясни.

„Британското правителството трябваше да направи компромиси главно по въпроси, които засягат малцинствата в Обединеното кралство - риболовния сектор и конституционалната цялост на Северна Ирландия. За мен най-интересното нещо, което произтича от споразумението е, че балансът на силите в преговорите изглежда леко преминава от Великобритания към европейските институции. Споразумението отразява и факта, че балансът на силите в самата Консервативна партия, а също и обществената подкрепа за Брекзит, се измества повече към умерените привърженици на напускането за сметка на твърдолинейните. Тези тенденции могат да направят следващата фаза на преговори по-различна“

Според Партиша Хогууд британците не умеят да преговарят с европейците, като се опитват обезателно да налагат тяхната гледна точка.

„Не виждам никаква промяна в стила на преговори. Това е до голяма степен по чисто културни причини. Много политици във Великобритания просто не знаят друг начин на водене на преговори. Но това е и поради продължаващите трудности в Консервативната партия. Тереза Мей сама усложни преговорите с предсрочните избори, които трябваше да увеличат мнозинството й в парламента, а това не стана“.

Въпросът със северноирландската граница продължава да е висящ и се очертава като основната „ябълка на раздора“. Макар и още никой да не знае как ще бъде избегната твърда граница като се излезе от митническия съюз, като положителна стъпка може да се приеме, че Лондон се съгласи в споразумението по преходния период да бъде включена така наречената „предупредителна клауза“, според която Северна Ирландия може да остане в митническия съюз, ако не бъде намерено решение за границата.

„Британското правителство все още не е приело напълно, че излизането от общия пазар и митническия съюз създава проблем за Северна Ирландия по границата. Има три стратегии за уреждане на въпроса. Първата, Република Ирландия да има различен статут от останалата част на ЕС, когато става дума за търговия. Втората, Северна Ирландия да има различен статут от Обединеното кралство по отношение на движението на хора, стоки и пари. И третата, ЕС да промени разбиранията си за общия пазар. Избраната в случая като предупредителна клауза е тази, която пожертва интересите на най-слабия - в случая Северна Ирландия.

Великобритания и ЕС са на прага на втората фаза от преговори. Според Хогууд преговорите сега минават на по-високо ниво.

„Министерството за Брекзит повече или по-малко е изтласкано настрани в този процес. Тереза Мей е нетърпелива сама да поеме насоката в преговорите, така че определено има промяна в отношението на британското правителство. Прилагането на това споразумение обаче си остава много проблематично. Особено северноирландската граница, което, по мое лично мнение, все още може да дерайлира преговорите. Финансовият сектор също е много недоволен от мъглявата позиция на властите. Хората искат да знаят подробности как ще бъде приложено споразумението, защото иначе няма да имат време да се подготвят за преходния период и съответно за датата на напускане на ЕС“.

Нападението в Солсбъри и реакцията на правителството показа на хората, че Великобритания има нужда от нейните европейски съседи, коментира още тя.

„Това е много напрегната дипломатическа ситуация, не знам как тя ще се развие, но просто трябва да видим какво ще е поведението на ЕС след общата декларация. Някои европейски страни доста втвърдиха позицията си спрямо Русия. Разбира се, липсва пълната информация по случая в Солсбъри, така че е най-добре да изчакаме, за да видим как ще се развие тази сага“.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна