Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Минков: След „срещата на жестове“ на Кодзиас в Скопие остават различия по спора за името на Македония

Снимка: БНР


Журналистът Мартин Минков нарече вчерашната визита на гръцкия външен министър Никос Кодзиас в Скопие „среща на добри жестове“, но посочи, че след нея остават принципни различия за разрешаване на спора за името на Македония.

„Посещението е първата визита на високопоставен гръцки политик в Македония от 12 години насам“, отбеляза дългогодишният кореспондент на БНР в Скопие в предаването „Събота 150“.

„Важна среща - очаквана и два пъти отлагана пред последните месеци, среща на добри жестове и добри думи, включително публично изразеното задоволство от Кодзиас, че се намира в „северната приятелска страна“… И двамата външни министри - Кодзиас и Никола Димитров, казаха, че страните са много заинтересовани от решаване на проблема, имат воля да го направят“, каза Минков.

Според него обаче основното, което се е случило е било „не много директното, но достатъчно ясно показаното принципно различие по ключови въпроси за това как да бъде решен спорът - не толкова за самото име, колкото за неговия обхват и прилагане“.

Гърците настояват да се спазва принципът erga omnes - т.е. едно и също име за вътрешна и международна употреба, докато македонското виждане е по-различно, обясни журналистът.

„Категоричното и, аз бих казал засега, стоящо едва ли не ултимативно искане на Гърция е да бъде променена конституцията на Република Македония“, каза Минков и се съгласи, че то изглежда арогантно.

„Дълбоко се съмнявам, че това е възможно. Първо, нагласа за такова нещо в Република Македония няма, дори в управляващата коалиция. Но което е по-важно, дори теоретично да допуснем, че може да се тръгне към промяна на конституцията, за това е необходимо конституционно мнозинство. Такова мнозинство не може да бъде осигурено в македонския  парламент в момента“, каза журналистът, според когото този вариант е „път за никъде“.

Минков нарече „екзотично“ предложението на Гърция за името на Македония, което неофициално се артикулира, като каза, че става дума за „сложно име с географско определение, което обаче се изписва и произнася слято и не подлежи на превод“.

„Да приемем, че географското определение, което вероятно ще се лансира най-активно е Горна Македония, то името на държавата не би била Република Горна Македония, а Република Горномакедония“, каза журналистът и уточни, че така трябва да се произнася - слято и без превод, на който и да е чужд език.

„Не мисля, че е много лесно това да бъде прието от македонска страна. Между другото Никола Димитров заяви в прав текст, че това не устройва Македония“, каза Минков.

Журналистът посочи, че гръцкият премиер Алексис Ципрас е намекнал, че ще бъде търсено решение в тази посока по същото време в Брюксел: „На въпрос на македонската агенция МИА към него Ципрас отговори „полушеговито“: „Мисля, че следващият път ще се представяте като представител на държавата Горна Македония“.

С оглед на станалото в Скопие Мартин Минков посочи, че остава много въздържан в очакванията си за резултатите от планираната на края на идната седмица среща във Виена между Кодзиас, Димитров и спецпратеника на ООН по спора - американския дипломат Матю Нимиц.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна