Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дмитрий Орлов: Очаквам поредният мандат на Путин да бъде ориентиран към вътрешната политика

Случаят „Скрипал“ е планирана антируска инициатива, коментира Орлов

Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

76 процента подкрепа, 67 процента избирателна активност – това са числата, които бележат очакваната победа на Владимир Путин на президентските избори миналата неделя. Те се състояха на 18-и март - дата, избрана неслучайно. На 18-ти март се навършиха четири години от анексирането на Крим, довело до смразяване на отношенията между Европа и Русия. А скандалът с отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английския град Солсбъри е на път да вледени диалога между Брюксел и Москва.

Дмитрий Орлов, руски политолог, член на Висшия съвет на управляващата партия "Единна Русия", изрази мнение, в интервю за „Събота 150“, че „мащабът на подкрепата за Владимир Путин е свързан с повторна патриотична мобилизация“.

„…второ издание на Кримската пролет през последните три и половина седмици от кампанията. Хората наистина изпитаха страх, заплаха, както и че да ги защити от тази заплаха може само Владимир Путин. Това засили обществената подкрепа, както впрочем и общата мобилизация - избирателната активност“

Орлов сподели очакванията си, че приоритетите на Владимир Путин по време на четвъртия му мандат ще са по-скоро вътрешнополитически.

„Очаквам поредният мандат на Путин да бъде ориентиран към вътрешната политика. Изявленията му по отношението на сигурността и отбранителните способности имаше за цел да позволи на гражданите, на субектите на икономическата дейност, свободно и спокойно да се развиват. Така разбирам неговата логика. Сега ни очаква поредица от реформи. Мисля, че ще бъде реформирана данъчната система, пенсионната система и разбира се ще има нов пакет социални решения, който ще бъде сходен на майските укази, приети през 2012 г.“

Според Орлов Дмитрий Медведев няма да бъде сменен:

„Мисля, че начело на правителството ще остане Дмитрий Медведев, но са възможни промени в структурата и персоналния състав. Путин вече каза, че разбира получения от него мандат като мандат за промени и обясни необходимостта от пробив“.

По отношение на случая „Скрипал“ руският политолог заяви, че е „планирана инициатива“.

Това е антируска и доста нелицеприятна история. За съжаление Великобритания получи подкрепата на други страни от Евросъюза и това, разбира се, ще доведе до охлаждане на отношенията между Русия и Европейския съюз. Какви ще са мащабите на това охлаждане, колко интензивно и дълбоко ще е то, е трудно да се прецени на този етап“.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени