Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наталия Апостолова: Ратификацията на споразумението за границата с Черна гора е сериозен успех за Косово

Снимка: архив

Ратификацията на споразумението за демаркация на границата между Косово и Черна гора е важна стъпка в отношенията с ЕС, но и политически успех на страната. Това мнение изрази ръководителят на дипломатическата мисия на Евросъюза в Косово Наталия Апостолова в интервю за предаването „Събота 150“.

„Постигането на това споразумение е успех, защото то показа, че всъщност, когато има някакви национални интереси, които са стратегически за Косово, а в това, разбира се, влиза либерализацията на визовия режим, тогава дори и опозиционни партии гласуваха „за“ демаркацията с Черна гора. Може да се получи обединение, което да надхвърля рамките само на управляващата коалиция“.

Апостолова припомни, че косовските власти трябва да изпълнят още едно важно условие за либерализиране на визовия режим: напредък в борбата с корупцията и организираната престъпност. Тя коментира и ролята на Европейския съюз в прилагането на Брюкселското споразумение от 2013 г. за нормализация на отношенията между косовските албанци и сърби.

„Диалогът между Сърбия и Косово е един много сложен процес, но нека да не забравяме, че този процес се развива в различни фази. Така, че резултатите на трите различни фази зависят от доброто сътрудничество между двете страни - Сърбия и Косово, но също така и от една много силна политическа воля от ръководителите на тези две страни, наистина за постигане на споразумение“, каза тя.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!