Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Официално откриха кампанията "Великден за всеки - дари празник на баба и дядо"

| обновено на 24.03.18 в 19:09
Снимка: Мария Димитрова

Официално беше открита кампанията "Великден за всеки - дари празник на баба и дядо". Тя се провежда за трета поредна година под патронажа на омбудсмана Мая Манолова. Целта е да се събрани и дарени пари и хранителни продукти на възрастните хора, които няма да получат великденска добавка към пенсиите си. 


Макар официалният й старт да бе даден днес, на практика, дарителската акция започна от вчера. Само за ден от есемеси на стойност 1 лев на номер 1255 и по банкова сметка, която може да се види на сайта на Омбудсмана са събрани над 220 хиляди лева. Има и още един начин да се помогне - в 44 магазина в 13 български града ще се събират хранителни продукти. Днес Манолова отиде в един от тези магазини, за да прикани лично гражданите да се включат:


"Всички хора, които пазаруват за себе си, за своето семейство, могат да купят и продукти за пенсионер, които ще бъдат пакетирани и за великденските празници ще стигнат до трапезата на нуждаещите се възрастни хора, така че, моля, дарявайте. Има още две седмици време, в което да покажем, че сме добри, съпричастни, че ни пука затова как живеят нашите съседи".

А призивът на омбудсмана бързо намери отклик и софиянци напълниха няколко пазарни колички. Какво  ги мотивира:

"Съвсем естествено е да помогнем на хората, които най много се нуждаят, всъщност това е наш дълг".

Събраните средствата ще бъдат превърнати във ваучери, всеки на стойност по 20 лева, с които пенсионерите ще могат да пазаруват в 5 хиляди магазина в цялата страна. Възрастните хора ще получават ваучерите с месечната си пенсия. А в седмицата преди Великден, със съдействието на социалния патронаж по общини ще се раздават събраните хранителни продукти на социално слаби и бедни хора.

Списъците на пенсионерите, които ще получат ваучери, ще бъдат публикувани на Интернет страницата на Омбудсмана и на Български Червен кръст, на два транша - преди Великден и преди Гергьовден.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!