Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инвазията в Ирак - разказва фоторепортерът Олег Попов

Ирак война
Снимка: www.irak.be


Навършиха се 15 години откакто САЩ, Великобритания, Австралия и Полша изпратиха близо 180 хиляди войници в Ирак, за да свалят правителството на Саддам Хюсеин и да унищожат арсенала му от оръжия за масово поразяване – арсенал, чието съществуване обаче така и не беше доказано.

Фоторепортерът Олег Попов, тогава от агенция „Ройтерс“, който през 2003 година е бил в авангарда на инвазията, разказа в „Събота 150“, че тогава за пръв път е бил прикрепен към военна част.

„Бях изключително уплашен. Нямах никаква представа как да се реагира при химическа атака. Толкова ни бяха наплашили. Ние бяхме с тези химически облекла, по десет пъти на ден ни се даваше аларма за газова атака, за да се види колко бързо ще си сложим противогазите. Имахме вода само за пиене и за бръснене, трябва да се избръснеш, за да ти приляга противогазът плътно по лицето… Накрая се оказа, че няма нищо. Преди Багдад като ни казаха да си сваляме химическите костюми, никой не смее“.

38 дни Олег Попов е бил с американските военни части, като от това време са били в реални бойни действия три пъти, спомня си той.

На въпрос дали е изпадал в ситуация, в която да избере снимка или човешки живот, той отговори:

„Моята концепция е следната: Ако до мен има, а почти винаги е било така, има човек, който е по-подготвен да помогне на ранен или нуждаещ се от помощ човек – аз снимам. Случвало ми се два пъти - в Сараево – да помагам, а да не снимам, но в останалите войни винаги е имало човек, който е по-подготвен“.

Какво още разказа Олег Попов можете да чуете в звуковия файл.  


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна