Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благотворителни концерти с българско участие във Виена

На 18 март в забележителната старокатолическа църква “Св. Салватор“  в центъра на Виена прозвуча едно от най-известните сакрални произведения – “Стабат матер“ от Джовани Перголези. Кантатата, посветена на скърбящата Богородица, е сред най-дълбоките и силно въздействащи творби в областта на духовната музика, създадена през 1736 г. - само седмици преди ранната кончина на едва 26-годишния композитор.

Удачно подбрано бе мястото на концерта. Църквата “Св. Салватор“ във Виена е построена през XIV век и е издържана в готически стил, а през 1750 година се сдобива с орган. Интериорът, акустиката и атмосферата на този старокатолически храм засилват усещането за интимно звучене и духовност, с които музиката на Джовани Перголези завладява. 

Впечатляваща бе интерпретацията на кантатата “Стабат Матер“, в която се откроиха две български участия - на мецосопраното Дора Дочева-Кучи и на органистката Неви Асенова. Сопрановата партия бе изпълнена от Надя Ниг - млада певица от Лихтенщайн, учила вокална интерпретация при Дора Дочева. Прекрасната спойка в звученето на гласовете и изразителните тембри на двете певици бяха в унисон със съпровода на орган и съживиха картината на страданието, но и на вярата и любовта в творбата на Перголези.

Българското мецосопрано Дора Дочева-Кутчи има повече от 20-годишна успешна певческа кариера в Австрия, Германия, Швейцария, Италия и други страни. Тя завършва Вокалния факултет на Националната музикална академия “Панчо Владигеров“ в София като студентка на проф. Реса Колева, след което и магистратура в Университета за музика и сценични изкуства във Виена. Носителка е на международни отличия от певчески конкурси в Италия и Германия. В репертоара си има повече от 20 роли на оперна сцена, сред които Розина от “Севилският бръснар“, Еболи от “Дон Карлос“, Фенена от “Набуко“, Кармен в едноименната опера, Керубино от “Сватбата на Фигаро“. Гастролирала е  в много  европейски оперни театри като Фолксопер – Виена, Операта на Бастилията в Париж, Оперният театър в Лече - Италия, а също на сцената на Концертхаус - Виена, на Виенските фестивални седмици и др. Дора Дочева има многобройни участия и с  кантатно-ораториален  и камерен репертоар.  От 2002 г. тя е професор по вокална интерпретация в Консерваторията на Фелдкирх във Форалберг, Австрия. Певицата провежда майсторски класове в Консерваторията “Чимароза“ в Авелино, Италия, както и в Анкара, Турция.

Изпълнението на “Стабат Матер“ от Перголези  във Виена е лична идея на Дора Дочева-Кучи и е част от неин благотворителен проект в подкрепа на христианските малцинства и бежанци, останали във военните зони в Сирия. 

В интервю за предаването “Алегро Виваче“ на програма “ Хоризонт“ Дора Дочева сподели подробности за своята хуманна и благородна  идея, за необятното въздействие на музиката, както и искрени думи за красивата емоция, която тя всеки път съпреживява, изпълнявайки “Стабат Матер“ от Перголези. Чуйте в звуковия файл.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени