Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Варна Борисов и Ердоган ще обсъдят въпроси от двустранен и регионален характер

Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов и турският президент Реджеп Таип Ердоган ще използват предстоящата среща с ръководители на Евросъюза във Варна, за да проведат консултации помежду си по въпроси от двустранен и регионален характер. Това съобщи БТА, като цитира пресслужбата на турския държавен глава.

Ердоган е очакван в понеделник във Варна, където ще се срещне с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. В делегацията от Турция ще влизат външният министър Мевлют Чавушоглу, министърът по европейските въпроси Йомер Челик, министърът по икономиката Нихат Зейбекджи и търговският министър Бюлент Тюфекчи.

Анкара държи да обсъди с Туск и Юнкер възможностите за актуализация на митническия съюз, либерализация на визовия режим за турски граждани и финансовата издръжка на трите милиона сирийски бежанци в Турция.

От своя страна, Евросъюзът държи не само на спазването на споразумението за мигрантите, но и на върховенството на закона и човешките права в Турция. "Срещата във Варна е особено важна за диалога на ЕС с Турция", отбелязва БТА, като цитира ръководителя на делегацията на ЕС в Турция Кристиян Бергер. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени