Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американец полетя със самоделна ракета

Майк Хюз извърши полета в пустинята Мохаве, като се издигна на 570 м височина и се приземи с парашут на 450 м от мястото на изстрелването.
Снимка: БТА

Жителят на Калифорния Майк Хюз, който смята, че Земята е с плоска форма, извърши полет с построена от самия него ракета, предаде БТА.

С помощта на сглобения в гаража му апарат, наречен от него ракета с парова тяга, Хюз (61 г.) се издигна на височина над 570 метра в района на градчето Амбой в Южна Калифорния, на 320 км източно от Лос Анджелис. Той се приземи с парашут в пустинята Мохаве, на около 450 метра от мястото, от което се издигна във въздуха, съобщи Асошиейтед прес.

Както било планирано, носът на ракетата се разпаднал на две части при падането ѝ. Изобретателят увери, че се чувства добре, и се оплакваше единствено от болки в гърба.

Хюз първоначално планирал да извърши полет през ноември м.г., но стартът няколко пъти бил отлаган заради технически проблеми, както и заради протести на местни жители. След успешния полет той отбеляза, че изпитва облекчение.

Хюз нееднократно е заявявал чрез свои послания в Ютюб, че вярва, че Земята е с плоска форма. Той се надява да построи ракета, с която в бъдеще ще може да полети в Космоса. Така 61-годишният изобретател, който е шофьор на лимузина, предполага, че ще може да получи потвърждение, че Земята е с плоска форма.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени