Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ и БСП в остър сблъсък преди срещата ЕС – Турция (обобщение)

Тракийският въпрос – основа на спора

Управляващи и опозиция в България влязоха в остър сблъсък часове преди срещата между лидерите на ЕС и Турция, чийто домакин е българският премиер Бойко Борисов във Варна.

„България има най-лошата дипломация“, заяви на 26 март пред Би Ти Ви депутатът от левицата Антон Кутев. Според него на срещата трябва да се постави Тракийският въпрос, както и бъдещето на българо-турските отношения.

Минути след като Кутев обвини правителството, вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева заяви пред същата телевизия: „Срещата не е двустранна, тя е между ЕС и Турция“, с което даде да се разбере, че въпросът с обезщетенията на тракийските бежанци няма да бъде поставен на масата на преговорите. „БСП от 1992 г. са били доста време в управлението, имали са и президент. Защо не са успели да го решат?“.

Ясен отговор в публичното пространство поне на този етап липсва.

Според Кутев обаче, президентът Румен Радев е единствената надежда по отношение на отстояването на външната политика на България.

Очаква се среща между него и турския му колега Реджеп Ердоган да се състои през юли т. г. по време на Среща на върха на НАТО в Брюксел.

Чакаме резултат по линия на мигрантите

Междувременно в предаването „Преди всички“ на БНР бившият ни генерален консул в Одрин Георги Димов коментира: "Ако има някакъв конкретен резултат от днешната среща, той ще бъде по линия на мигрантите. Така или иначе ще трябва да си платим за възпирането мигрантско-бежанската вълна, а към този проблем Анкара прибавя и въпроса за визовата либерализация, въпреки че Турция не е изпълнила 7 от 72 критерия, които са й поставени". Според Димов провеждането на срещата по време на Българското европредседателство е заслуга и отговорност.

Миналата седмица Бойко Борисов определи срещата като „много тежка“.

"Тези открити канали за диалог целят едно единствено нещо – това е да потвърдим втория транш и второто споразумение за тези над 3,5 милиона мигранти да останат в Турция и да гарантираме външната си граница“, каза Борисов. 

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск също изрази опасения, но подчерта:

"Наясно съм, че срещата няма да бъде лека. ЕС е обезпокоен не само от ситуацията в Източното Средиземноморие и Егейско море. Във Варна ще бъдат обсъдени и други – сложни въпроси – в това число и действията на Турция в Сирия. Все пак ние сме съседи и трябва да намерим начин да разговаряме открито и да си сътрудничим в области от взаимен интерес“. 

И шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер не скри резервите си, но добави, че е необходимо сътрудничество с Турция: 

"Гледам на тази среща със смесени и разнообразни чувства, защото масата от конфликти между Турция и ЕС не престава да нараства. Ние обаче ще имаме откровен и открит разговор с президента Ердоган, без да крием несъгласията си".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна