Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Две седмици в друг град" на Ъруин Шоу е сред най-предпочитаните романи от читателите

Снимка: Борис Димитров


Романът „Две седмици в друг град“ на Ъруин Шоу е на едно от челните места в класацията на книжарница „Хеликон“. Това каза Людмила Еленкова от книжарница „Хеликон“ в интервю за предаването „12+3“.

"Романът разглежда филмовата индустрия в Рим. Шоу е руски емигрант, от еврейски произход, автор на комерсиални романи, който се занимава предимно с темите за киното и ролята на самите актьори в чисто житейски план как те се превъплъщават в живота и на екрана, това му е любимата тема", обясни тя.

Друг бестселъров автор е Майкъл Крайтън, който присъства в класацията с романа „Драконови зъби“: "Той  е един от хитовите автори. Книгата разказва за двама палеонтолози, които плячкосват динозавърски останки из Дивия Запад. Интересното в книгата е мъжкото противоборство на характерите".

Романът за любовта на 19-годишен студент към 48-годишна дама, написан от Джулиан Барнс също предизвиква интереса на читателите: "Барнс се пречупи и леко промени след смъртта на съпругата си и тогава започна да става все по-силен в писането".

В нехудожествената класация на „Хеликон“ са „Изповед на шпионина“ на ген. Тодор Бояджиев, както и „Девствената проститутка“ на режисьора Николай Волев.

„Един аристократ в Москва“ на Еймър Тауълс е най-новият роман в класациите на „Хеликон“. Той е един от бестселърите на 2016 година: "Тауълс е американски автор. Интересно е, че се занимава с такъв странен сюжет като граф Александър Рустов, който е затворен в продължение на 30 години в един хотел, защото е изправен пред болшевишки трибунал на съд и ако излезе ще бъде разстрелян. Как той намира себе си, какви пътища на комуникация намира – затова мисля, че се чете тази книга. Чисто психологическа ситуация е, когато не можеш да се движиш накъде вървиш".

„Мъжът като загадка – защо не иска да се жени, а след това да се развежда“ е друга книга, привлякла читателския интерес: "Зад това заглавие стои един много сериозен труд на Олга Маховска, която е сътрудник към Института по психология на Руската академия на науките. Тя се занимава със семейна и с детска психология. Направила е изключително интересни профили на т.нар. "безбрачници".

За другите заглавия в класацията на „Хеликон“ чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна