Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Гешев обвини адвокатите на основния подсъдим за КТБ Цветан Василев в политизиране на процеса

| обновено на 27.03.18 в 15:28
Снимка: БГНЕС


Според шефа на спецпрокуратурата Иван Гешев, защитата на основния подсъдим Цветан Василев тласка делото в тази посока,  за да даде аргумент на властите в Сърбия да откажат екстрадицията на банкера по политически причини.

Адвокатът на Василев - Константин Симеонов, контрира, че делото е политизирано от самото начало с предизвикания от държавата, по думите му, фалит на КТБ.

В очакване на решението на съда да върне или не на прокуратурата обвинителният акт, Иван Гешев направи крачка напред, прогнозирайки, че когато то тръгне, очаква пресиране на проговорилите срещу Цветан Василев...и съобищ за заплахи за живота на основния прокурорски свидетел и бивша дясна ръка на Василев - Бисер Лазов:

“Твърдя, че има гласни доказателства и други писмени доказателства, в които се сочи, че са дадени едни 200 000 лева за „профилактиранe“на свидетел. Твърдя, че има конкретни заплахи срещу конкретни свидетели, не само срещу един. Вече в хода на едно бъдещо съдебно следствие, живот и здраве, ще чуете, дали свидетелите ще повторят нещата, които са казали в досъдебното производство, дали няма да ги повторят, дали ще забравят, дали ще се разболеят...

Адвокат Константин Симеонов коментира твърденията на Гешев с думите

"Такива писмени доказателства не видях в делото. Ако има в безкрайните показания на Бисер Лазов някакви твърдения, че някой го е заплашвал и така нататък, много е вероятно да има такива твърдения".

Гешев опонира и на тезата на адвокатите, че в отсъствието на банкера делото не може да бъде изяснено по същество и затова то трябва да бъде подкрепено като напомни, че Цветан Василев сам е избрал да отиде в Белград и обеща след време, когато процесът тръгне всички да научат защо именно изборът на сръбската столица е бил изборът на Цветан Василев.

Докато Иван Гешев спореше с адвокатите по делото "КТБ", стана ясно, че ръководената от него спецпрокуратурата, заедно в ГДБОП е  на акция - в София, Рила и  Ботевград срещу корумпирани служители на НАП.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени