Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дорон Еран и болката във филмите му

Снимка: www.siff.bg
30-годишната Яел е израснала в Кибуц и работи като уличен фотограф. През обектива си фотографката изследва и открива, коя е тя наистина и защо само дни преди голямата си сватба решава да отмени всичко. Причината не е връхлетялата я като буря истинска любов, от която тя е бягала с години, а по-скоро сюжет, напомнящ драмата на героините от филми като „Достатъчно” с Дженифър Лопес и „Да спиш с врага” с Джулия Робъртс. Всъщност и Яел е филмов персонаж, изправен пред един много реалистичен и болезнен проблем – семейното насилие.

Макар и да започнахме с този мрачен филмов сюжет, днешното „Време и половина” всъщност е за неговия създател – режисьорът Дорон Еран. 

Дорон Еран е израелски режисьор и продуцент на пълнометражни филми и над 40 телевизионни драми и документални творби. Като много от филмите му са номинирани на големи международни фестивали. Освен продукции в света на киното, той създава и списанието Good News, което се фокусира върху позитивните страни на обществото, науката и изкуството. Той е писател и член на Израелската асоциация на периодичната преса. Издава романа „Самота зад камерата” и определяната като ценна академична книга „Да бъдеш продуцент”, която се използва като учебно помагало за кино- и телевизионните специалности в израелските университети и колежи. Сред многото награди, които притежава, са Excellence – наградата на Международния форум на Новото кино в Калкута, Индия от 2002 г., и наградата, присъдена от Общността за търговия и индустрия за специален принос като импресарио в киното и телевизията на Израел. Освен това е и основател на Международния филмов фестивал в Ашдод – град, който се намира на брега на Средиземно море, южно от Тел Авив.

Дорон вярва, че изкуството може да води до промяна и затова работи в тази посока. Неговите филми са свързани със социални проблеми вътре в еврейската общност, като например домашното насилие над жени. Оттам и започваме разговора си с него – от идеята за филма „Снимка”, който беше част от 22-рия „София филм фест”. Чуйте го!

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна