Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти достигнаха местността в Осогово, където туристи откриха десетки мъртви коне, намериха три трупа

| обновено на 27.03.18 в 17:26
Снимка: Кирил Фалин, БНР

Екип от зоополицаи, разследващи полицаи, ветеринари и планински спасители успя да стигне до местността Бегбунар в Осогово, където туристи откриха десетки умрели от студ и глад коне. Експертите са започнали работа на терена при много тежки условия - метър и половина сняг, каза ръководителят на групата д-р Емил Гъгнев.

Само три трупа на умрели коне са открили разследващите полицаи и екипът от специалисти. Открити са живи 26 животни, 13 от тях са чипирани - установени са като собственост по идетнификационната марка. Все още не се знае какво е станало с останалите над 29 коня - колко са били те, дали не са изядени от хищници или са под дебелия близо 2 метра сняг.

Собственикът на стадото Петър Пищелов каза пред репортери, че животните преди три месеца са били около 70. Междувременно, доброволци от организацията "Четири лапи" и планински спасители от Кюстендил качиха и днес храна за бедстващите животни.

Районната прокуратура в Кюстендил образува досъдебно производство за причинена смърт и за трайни увреждания на неустановен брой коне в Осоговската планина, както и за жестоко отношение към животни. Ако бъде доказана вината му, собственикът може да получи до 3 години затвор. Той ще бъде разследван за неправомерно ползване на евросубсидии.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!