Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Смолян обяви бедствено положение заради затворения участък на пътя Смолян - Мадан

Между Рудозем и Смилян се появиха нови свлачища

| обновено на 27.03.18 в 18:54
Снимка: Радостина Чернокова, БНР

Кметът на Смолян Николай Мелемов обяви бедствено положение за затворения участък на републиканския път Смолян - Мадан. Поводът е писмо от 26 март на Агенция „Пътна инфраструктура” относно възникнали гравитационни процеси, довели до затварянето на пътя. Свлачищно - срутищните процеси ще доведат до допълнителни щети и разрушения, както по републиканския път, така и намиращите се в тялото на свлачището електропроводни и водопроводни мрежи. Необходимо е провеждане на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи в община Смолян на засегнатия участък, както и реализиране на обходен път, се казва в писмото от АПИ.
За овладяване на бедствието, Щабът за изпълнение на общинския план за защита при бедствия и аварии преминава на непрекъснат режим на работа.
Забранява се движението и пребиваването на МПС на определения критичен участък

След поредните обилни дъждове в Смолянско, тази нощ нови свлачища са тръгнали и по алтернативния маршрут от региона за Смолян между Рудозем и Смилян. 

Жители на Смилян алармират за особено внимание при преминаване по пътя през селото за Рудозем. От Агенция "Пътна инфраструктура" съобщават за едно свлачище по трасето, което е на шестия километър в отсечката и е затворило едната лента за движение. Свличането е от кал и скална маса. Участъкът е сигнализиран с пътни знаци и движението се осъществява в едната лента.

Отсечката Смилян - Рудозем беше блокирана в началото на месец март т.г. за няколко дни, заради свлачище на разклона на село Вълчан, което беше разчистено бързо, за да поеме допълнителен трафик. Този път е един от основните маршрути, през които е пренасочен трафикът от и за Смолян в посока Мадан, Рудозем и Кърджали, след като огромното срутище при разклона за с. Тикале затвори главния път Смолян-Мадан.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени