Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милен Керемедчиев: Напредък е, че поне има диалог с Турция

Милен Керемедчиев
Снимка: БГНЕС

"Напредък е, че поне има диалог с Турция, който липсваше в последно време", заяви в предаването „Нещо повече“ Милен Керемедчиев - бивш заместник-министър на външните работи, относно срещата на европейските лидери с президента на Турция във Варна.

„За последната година и половина отношенията на ЕС с Турция достигнаха своята може би най-ниска точка. Диалогът между Ердоган и европейските лидери се провежда най-вече през медиите – взаимни обвинения и взаимни замервания с епитети и квалификации, които даже надхвърляха добрия тон. Даже това – да седнат на една маса и да започнат разговори, това също се смята за напредък. С Турция, както и с повечето авторитарни лидери, трябва да се води някакъв диалог. Липсата на диалог води до затваряне на тези режими все повече в себе си и до провеждане на все по-агресивна политика. Политиката на Ердоган всъщност копира политиките на силните световни лидери - на Китай, Русия и САЩ".

Според Керемедчиев и двете страни са подходили с нежелание към срещата във Варна. „Най-голямо желание беше изявено от премиера Борисов“, добави той. По думите му България е единствената страна-членка на ЕС, която има предимно позитивно отношение във външнополитически план относно Турция. Експертът не смята обаче, че срещата във Варна е било мястото, където да се поставят на дневен ред двустранните въпроси.

Според Керемедчиев има нежелание на ЕС да отстъпва по която и да е тема. Той изказа мнение, че либерализация на визовия режим за Турция е много по-тежка тема отколкото например влизането на България и Румъния в Шенген. Има няколко разделителни линии между ЕС и Турция, каза той.

Относно случая „Скрипал“ и експулсирането на голям брой руски дипломати Милен Керемедчиев подчерта, че това няма да доведе до нищо добро. Трябва да има диалог, категоричен е той и добави:

„Няма да доведе нито до смекчаване на агресивната външна политика на Русия спрямо ЕС, нито ще намали подкрепата на руснаците към президента Путин“.

Експертът изтъкна липсата на единна политика по много въпроси в Европа: "Тази липса на единна политика се използва много умело от силните световни лидери да си прокарват техни позиции, като комуникират директно с определена страна-членка на ЕС. По този начин вкарват разкол в Европа".

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна