Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Захари Бахаров с „Икар“ за главна мъжка роля, Галин Стоев взе наградата за режисура

| обновено на 28.03.18 в 11:03
Захари Бахаров беше награден за ролята му в "Чамкория"
Снимка: БГНЕС

Съюзът на артистите в България връчи тазгодишните награди „Икар“ в Народния театър „Иван Вазов“.

Галин Стоев взе наградата за режисура (за постановката „Танцът Делхи“ на Иван Вирипаев). За водеща женска роля беше отличена Радина Кърджилова (за превъплъщението си като Екатерина в „Танцът Делхи“), а за водеща мъжка - Захари Бахаров (за Бае Славе в моноспектакъла по романа на Милен Русков „Чамкория“, постановка на Явор Гърдев в Театър 199 „Валентин Стойчев"). Братът на Захари - Явор Бахаров, получи наградата за поддържаща мъжка роля за „Редки тъпанари" (криминална комедия по филма на Марио Моничели „Неизвестни извършители" на Теди Москов в Русенския театър), а тази за поддържаща женска - София Бобчева за две превъплъщения в спектакли на Народния театър - „Чаровно лято с неизбежните му там неприятности (Чудаци)" от Максим Горки на Красимир Спасов и „Танцът Делхи".

„Пияните" от Иван Вирипаев на Явор Гърдев в Малък градски театър „Зад канала" спечели „Икар" за най-добър спектакъл.

За работата си в „Пияните" и „Танцът Делхи" Никола Тороманов получи „Икар" за сценография.

Наградата за майсторско техническо осъществяване е за „Франкенщайн" от Ник Диър по романа на Мери Шели, постановка на Стайко Мурджев в Театър „София".

„Икар" за дебют получиха актьорите Шахин Шехзен, Антоан Петров, Денис Хаят и Павел Емилов за „Ревизорът" от Гогол на Нина Димитрова, продукция на Сатиричния театър „Алеко Константинов" и НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов".

Асен Аврамов беше отличен за авторска музика за „Бесове" по Достоевски на Иван Добчев в Театралната работилница „Сфумато".

Театрален художник спечели отличието за критически текст - Васил Рокоманов за „История на сценографията", издание на Националната художествена академия.

Актьорите от „Авеню Q" по оригиналната идея на Робърт Лопес и Джеф Маркс, постановка на Уест Хайлър /САЩ/ и Петър Кауков в Столичния куклен театър, бяха наградени за постижение в кукленото изкуство.

Най-добрият куклен спектакъл е „Парченцето" по мотиви на Шел Силвърстийн, постановка на Веселин Бойдев в Бургаския куклен театър.

Наградата на АКТ-УНИМА - България (Асоциация на куклените театри - Международен съюз на куклените дейци), беше връчена на режисьора Леонард Капон.

Победители в категорията за съвременен танц и пърформанс са Ива Свещарова и Вили Прагер за Shamebox на „Брейн Стор Проджект" и ДНК - НДК. Отличените за вариететно и атракционно изкуство са Калоян Павлов за спектакъла „Мистичен ритъм" и Николай Коев за постижения в областта на „Кристал баланс", за цирково изкуство - Васил Романов за цялостен принос.

„Златен глас" - за актьорите в дублажа, получиха Даниела Йорданова за Маргарет Тачър в „Желязната лейди" и Христо Узунов за Фома в „Мутра по заместване".

Любомир Велев спечели отличието за съвременна българска музика за албума си Metamorphosis.

Иван Иванов излезе на сцената, за да получи наградата „Икар" за чест и достойнство. Той прие овациите с усмивка и поклон и благодари за вниманието.

Министърът на културата Боил Банов връчи грамоти за най-успешен сезон - за високи постижения в театралния мениджмънт и в творческата дейност, на Театър 199 „Валентин Стойчев" и на Сливенския куклен театър. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна