Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честит юбилей на тенора Михаил Светлев

БНР Новини
Снимка: личен архив

Не се притеснява да обяви на колко е години. Направи го с гордост пред всичките си приятели в социалните мрежи. Пази спомените си – афиши, снимки, записи и не пропуска повод да ги сподели – плакати от гостувания на най-големите оперни сцени, фотографии с най-великите певци на XX в. Радва се на всяка възможност да се завърне в България. Преди няколко години се срещнахме. Донесе записи от своя архив – от спектакли, някои с не много добро качество, но ценни заради възможността да чуем моменти от спектакли с Едита Груберова, Маргарет Прайс, Мансерат Кабайе, Мирела Френи, Стефка Евстатиева, Николай Гяуров. Разказа ми и за живота си изпълнен с много работа, с различни препятствия, с радости, успехи и пътувания. Откривам името му сред известни българи завършили софийската духовна семинария наред с имената на Димитър Узунов, Методий Григоров, Димитър Димитров, Мирослав Попсавов.

Пътят към голямата сцена започва като на шега. Заминава за Залцбург и там го чува как пее италиански канцонети директорът на операта в Пасау Бернхарнд Ланг. Веднага му предлага договор. Не е учил в музикална академия, но намира своя педагог в лицето на Стоян Кисьов. Подготвя се с него и заминава. Дебютира през 1971 г. в „Трубадур“ на Верди. След това идват поканите – за Мюнхен, Щутгарт, Бремен, Дюселдорф. Във Виена го отвежда партията на Герман от „Дама Пика“ на Чайковски през 1979 г. Същата година открива сезона на Миланската Скала като Димитрий от „Борис Годунов“ на Мусоргски – роля, която ще го отведе след това в Лондон, Париж, Ню Йорк и къде ли още не.

Наред със спомените на Михаил Светлев ще звучат няколко прочути италиански канцонети, ще ви предложа мини концерт с най-любимите тенорови арии, записани в различни години и с различни диригенти. Ще има дуети с големите звезди на XX в. – Монсерат Кабайе, Едита Грубарова, Маргарет Прайс, Гена Димитрова. А за финал – спектакъл от 1979 г. на „Аида“ в Софийската опера с диригент Руслан Райчев и с Анна Томова-Синтов като Аида, Михаил Светлев – Радамес, Стефка Минева – Амнерис.

събота, 31 март, от 20 часа
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!