Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Станев: Най-голям принос за изучаване на осъзнатото сънуване има Петър Дънов

Осъзнатото сънуване е състояние на съзнанието, по време на което човек спи и в същото време осъзнава, че спи. Докато сънуваме, можем да мислим по-ясно от всякога и да вземаме съзнателни решения. "В България най-голям принос за изучаване на осъзнатото сънуване има Учителят Петър Дънов", каза пред "Хоризонт" Ивайло Станев, автор на книгата "Изкуството на осъзнатото сънуване".

Най-древните свидетелства за по-особени сънища са от Вавилонско време, описани в “Епоса на Гилгамеш”. Великият владетел имал два съня, които помолил да бъдат изтълкувани от неговата майка.

В Древен Египет търсещите лечение или напътствие отивали да нощуват в храмове за сънуване.

Специални места за съновидения имали и северноамериканските индианци. На техния език думата “шаман” означава “човек, който има сънища”.

В Библията често сънищата са проводници на Божията воля.

А в хиндуистката митология светът представлява съня на бог Вишну.

"Някои от най-великите учени и творци са направили своите открития и са създали своите уникални творби, след като първо са ги видели в съня си. Това е така, защото от гледна точка на мозъка ни, случващото се по време на сън, е същото като това, което се случва в будния ни живот. А това открива много възможности", казва Ивайло Станев, чиито особени сънища в детството засилват изследователкия му интерес по темата и така се стига до написването на книгата "Изкуството на осъзнатото сънуване".

Има различни методи за постигане на осъзнато сънуване, най-важното обаче е първо да се научим да помним сънищата си и да ги записваме – с колкото се може повече детайли, казва още Станев.

Станев разказва как можем да решим настоящи проблеми и да излекуваме рани от миналото чрез своите сънища. Казаното от него, може да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна