Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За мен композирането е спонтанен процес, дава ми изключително удовлетворение и наслада

Христо Йоцов за своя авторски концерт в Плевен и произведението, върху което работи в момента

БНР Новини
Снимка: личен архив

Плевенската филхармония ще представи три инструментални концерта, създадени от Христо Йоцов по различно време. Известният изпълнител, композитор и професор в НМА „Панчо Владигеров“ ще бъде и солист в своя Концерт за барабани и оркестър. Събитието е на 29 март в Плевен, зала „Катя Попова“, от 19 ч.  В тази програма за първи път ще прозвучи Концерт за виолончело и оркестър.

От години проф. Анатоли Кръстев ме убеждава да напиша това произведение – разказва Христо. – Завърших го преди месеци, а той ще го изпълни. Щастлив съм, че г-н Дяковски, директор на Плевенската филхармония, прие с ентусиазъм предложението да осъществим премиерата именно с този оркестър. Имахме две срещи със симфониците от Плевен покрай друг проект и съм с прекрасни впечатления от професионалните им качества и атмосферата, в която работят. Моят приятел Деян Павлов, който е главен диригент, предложи да включим и клавирния ми концерт (изпълнява го Надежда Йоцова), както и да посветим вечерта на моите 35 години сценична дейност.

Христо Йоцов е добре познат у нас и по света преди всичко като джаз музикант. Биографията му е изпъстрена с успешни проекти, осъществени съвместно с Антони Дончев, Хилда Казасян, Теодосий Спасов, Мирослава Кацарова и др. През последните близо две десетилетия той все по-често се обръща и към други видове музика.

Смятам себе си за изключително щастлив човек. Всичко, което съм написал, е било изпълнено от неслучайни хора на неслучайни места. Разбира се, това касае в основна степен „джазовата страна“ на моята личност. Мога да кажа същото и за другите си произведения, след като се „клонирах“ (някъде около 2000 г.) и сериозно се заех с музиката за симфоничен оркестър. Правя го не от някаква амбиция, а от потребност. И до днес не се приемам за композитор, аз съм музикант, пишещ музика. При мен този процес е спонтанен, да не говорим, че е изключително радостен, дава ми невероятно вдъхновение и наслада. За мен това е по-скоро игра и удоволствие, отколкото задължение. Почти всички мои творби са записани със СО на БНР, което е допълнителна доза щастие и удовлетвореност, защото говорим за най-високо ниво на музициране. Фактът, че нещата се случват с лекота, ме прави мотивиран да бъда активен, а и виждам, че хората приемат моята музика и истински се радват. Докато това е така, ще продължавам…

През последните месеци Христо Йоцов работи върху мюзикъл, който е първото му вокално-сценично произведение.

Това се случи благодарение на диригента Ганчо Ганчев, който преди години създаде детско-юношеска опера във Варна и не спира да я развива. Трупата има впечатляваща дейност и много успешни постановки. Невероятно е как г-н Ганчев предава своя ентусиазъм на деца и младежи, приобщава ги към жанр, който през погледа на повечето тийнейджъри е някаква овехтяла и непотребна част от музиката. Той ми предложи да напиша мюзикъл върху „Сън в лятна нощ“. Бях любопитен да навляза в света на вокалната музика, тъй като цялото ми образование, реализация, цялото ми същество досега е изцяло в инструменталната музика. В момента пиша по либрето, което е върху текста на Шекспир, адаптиран от режисьора Костадин Бандутов. За мен е чест, че мога да се приобщя към този екип. Премиерата е на 31 май – ден преди откриването на Международния театрален фестивал „Варненско лято“.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени