Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агресивните разпродажби на технологични акции на Уолстрийт се отразяват негативно на европейските фондови борси

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Здравата разпродажба на акции на американски технологични компании по време на вчерашната търговия в САЩ, която провокира нов силен спад на основните фондови индекси на Уолстрийт, се отразява негативно на европейския технологичен сектор и на целия пазар на акции на стария континент.

Трябва да се има предвид, че американският технологичен сектор, който беше един от лидерите при подема на Уолстрийт по-рано през годината, се оказа под натиск от продажби най-вече с оглед на информации, че САЩ обмисля забрана на китайските инвестиции в някои чувствителни технологии. Това допринесе за силен спад на технологичния индекс Nasdaq Composite с цели 2,93% по време на търговията във вторник, докато технологичният индекс, определян от S&P, загуби 3,4% от стойността. Акциите на Microsoft се понижиха с 4,6%, тези на Apple Inc. - с 2,56%, на Nvidia Corp . - със 7,76%, на Advanced Micro Devices - с 4,21%, на Alphabet Inc. - с 4,47%, като в същото време акциите на Netflix се понижиха с 6,14%.

Под силен натиск от продажби се оказаха и акциите на водещи социални интернет медии на фона на течащия мащабен скандал с Facebook относно сигурността на личните данни на неговите потребители и притесненията, че регулаторните органи ще предприемат съответните мерки. Акциите на Facebook се понижиха във вторник с 4,9% и в рамките на март вече губят цели 16% от пазарната им стойност. Акциите на Twitter пък се сринаха  с цели 12%, след като компанията Citron Research обяви, че започва да скъсява своите позиции в акции на социалната интернет мрежа, цитирайки уязвимостта на "Туитър" от по-затегнати регулации.

Тези разпродажби рефлектираха негативно върху целия пазар на акции на Уолстрий, като бяха заличени почти изцяло солидните печалби, регистрирани в началото на настоящата седмица. Индексът DJIA се понижи във вторник с близо 350 пункта (спад с 1,43%), а широкият индекс S&P500 - с 1,73%.

В сряда индексът на европейските технологични компании Stoxx Europe 600 Technology се понижава с 2,5% и е на път да отбележи най-слабата си сесия на търговия от 8-и февруари насам. 

Това се отразява негативно на основните фондови индекси на стария континент, като общия европейски индекс Stoxx Europe 500 се понижава с 0,8%, парирайки значителна част от вчерашния отскок с 1,2 на сто. Германският индекс DAX се понижава с 0,96% и френският CAC 40 - с 1,01% след техни повишения във вторник съответно с 1,6% и с 1,0%.

Спад с близо 10% регистрират акциите на компанията AMS AG, която доставя микрочипове за iPhone на Apple, докато акциите на други водещи европейски компании за микрочипове като STMicroelectronics NV и германската Infineon се понижават съответно с 1,71% и с 3,7%. Акциите на холандската компания за полупроводници ASML Holding NV пък се разделят с 4,17% от пазарната им стойност.

Британският фондов индекс FTSE100 се понижава с 0,3% след вчерашен негов ръст с 1,6%, като негативно влияние върху борсовата търговия в Лондон оказва днешното понижение на петролни цени, водещо до спад на акциите на British Petroleum с 1,56% и на Royal Dutch Shell с 1,47%.

Не е изключено продажбите в технологичния сектор да продължат и през днешната търговия на Уолстрийт с оглед на факта, че фючърсите на индекса Nasdaq100 се понижават на извън борсовата търговия с нови 0,47%, докато тези на DJIA и на S&P500 са доста по-слабо оцветени в червено.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени