Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дахер: "Белите каски" не помагат на населението на Сирия

Снимка: БГНЕС


„Белите каски“ не помагат на населението на Сирия, заяви в предаването „12+3“ блогърът Дахер Дахер – заместник-председател на Асоциацията на сирийците в България. Той е категоричен, че „Белите каски“ са непознати в Сирия. По думите му тази организация е основана от британски бивш военен. Тя не е неправителствена организация, а са финансирани от САЩ и Великобритания, добави още Дахер.

„Африн е най-кюрдския район в цяла Сирия. 80% от населението там са кюрди. Ердоган каза, че ще освободи Африн, а на практика той изгони 80% от населението. Това беше нахлуване, инвазия, а не точно освобождение, както каза Ердоган. Той на практика окупира северната, голяма част от територията на Сирия. Тази ситуация не знам до колко ще бъде стабилна. В Африн няма геостратегически цели на американците и затова никой не реагира. Там няма петролни находища, нито газови“, коментира Дахер.

Той подчерта, че в източната част на Сирия има над 10 американски бази: „Там те са се установили много твърдо американците и едва ли ще дадат възможност на Ердоган да стигне оттатък Ефрат“.

Турция няма интерес от създаване на кюрдска държава на юг, отбеляза Дахер и добави: „За американците на практика кюрдите и кюрдските сили, които останаха на североизток, са единственият им лоялен съюзник. От там идва разривът между Турция и САЩ“.

„Европа протестира срещу военни групировки, които само до преди няколко месеца финансира и ги обявяваше, когато се биеха срещу режима на Асад, за борци на свобода“, изтъкна още блогърът. По думите му има ясно разделение на определени зони под различно влияние.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна