Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завършено е съоръжението за плазмено изгаряне на отпадъците от затворените четири блока на АЕЦ "Козлодуй"

| обновено на 29.03.18 в 08:31
Снимка: kznpp.org

Съоръжението за плазмено изгаряне на отпадъците от затворените четири малки блока на АЕЦ "Козлодуй" e напълно завършено. То е минало всички изпитания и се очаква до месец-два да получи разрешение и да започне работа, каза за "Хоризонт" Сергей Цочев от борда на директорите на Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци".

"Това е една технология, която позволява отпадъците да бъдат буквално разграждани – при много високи температури от порядъка на няколко хиляди градуса. Става въпрос за широк спектър от отпадъци, които сме наясно, че трябва да погребем, но преди това искаме да намалим обема им колкото може повече“, каза той.

„При това, за разлика от термичното изгаряне, плазменото изгаряне е изключително екологично", обясни Цочев и допълни, че е готово и друго подобно съоръжение – Цехът за намаляване на размерите и деактивация на демонтираното оборудване от малките блокове на централата. Той вече се използва, но изцяло ще заработи в началото на следващата година.

Част от дейностите по демонтиране на съоръженията в радиоактивната зона на затворените четири малки блока на АЕЦ "Козлодуй" вече са започнали, въпреки че същинската работа в тази част е планирана за средата на следващата година.

"Доста дейности са извършени в контролираната зона, доколкото концепцията е за непрекъснат демонтаж. Извършваме деактивация на големи съдове, тръбопроводи и помещения, което ще улесни бъдещите дейности по демонтажа. Дезактивирани са и четирите басейна за отработено гориво. Горивото отдавна е махнато и е в хранилищата за съхранение на гориво", уточни Сергей Цочев.

След спирането на реакторите дейностите по извеждането им от експлоатация започнаха от зоната без радиация и до момента за това са изразходвани около 600 милиона евро. За окончателното завършване на процеса ще са необходими още толкова.

"Към момента в двата фонда – за извеждане от експлоатация и за радиоактивните отпадъци, има общо 1 милиард и 600 милиона лева", съобщи още Цочев.

Подробности чуйте от интервюто на Юлияна Корнажева със Сергей Цочев за предаването "Преди всички".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна