Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Стара Загора операта и кукленият театър представят „Турандот“ на Пучини

БНР Новини
3
Триглавата кукла Пинг, Панг, Понг
Снимка: Опера Стара Загора

На 29 март предстои да се осъщастви отдавна мечтаният експеримент, в който кукли ще партнират на оперните певци, за да представят пиесата на Карло Гоци за ледената принцеса Турандот, обезсмъртена в едно от най-успешните оперни заглавия от Джакомо Пучини. Режисьорите са Огнян Драганов и Дарин Петков, сценография и костюми - Каталин Йонеску-Арборе (Румъния), Васил Рокоманов и Силва Бъчварова, художествено осветление - Васко Лисичов (Македония), пластика - Хзе Фу-Чен (Тайван), хормайстор - Младен Станев, диригент - Владимир Бошнаков. Премиерният спектакъл е с участието на звезден многонационален солистичен състав: Драгана Радакович от Сърбия ще изпълни ролята на Принцеса Турандот, италианският тенор Дарио ди Виетри ще бъде Калаф. Те двамата идват от грандиозно честване на 150-годишнината от първото изпълнение на „Аида“ на Верди пред пирамидите в Египет. Радакович пък преди шест месеца е участвала в суперпродукция на „Турандот“ на открито в Сидни, Австралия. Останалите изпълнители са Цветелина Василева (Лиу), Юлиан Константинов (Тимур). На 12 април в ролята на Турандот ще гостува Таня Иванова, Калаф ще бъде Камен Чанев, Тимур – Пламен Кумпиков, Лиу – Русалина Мочукова, диригент Найден Тодоров. Участват още солистите Александър Крунев, Теодор Петков, Георги Динев, Ивайло Йовчев, хор, оркестър на Държавна опера-Стара Загора, куклени артисти от Държавен куклен театър - Стара Загора, децата от ДЮСОБ „Маргаритки“ при Държавна опера - Стара Загора и представители на Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур“.
„Първоначално мислехме за „Отвличане от сарая“ на Моцарт, но след това избрахме „Турандот“ – казва Огнян Драганов.
„Куклите не са просто статисти, те имат през цялото време конкретни действия, които вършат“  – допълва Дарин Петков
За да изработят огромните кукли наемат помещения извън театъра. Наемат и допълнително хора – художници, шивачи, за да извършат огромното количество работа. Например само главата на императора е висока 6 метра и широка 3 метра, а размахът на ръцете е 14 м., куклата на Калаф е 4 м., най-малките кукли са по 3 м. Триглавата кукла представяща Пинг, Панг, Понг се води от две момчета, а актьорите движат ръцете и главата – общо 10 човека.
„Но така обединени мисля, че внушението и художоственият продукт може да стане нещо великолепно и запомнящо се“ - казва Петков, допълнен от Драганов „Всеки знае, че операта е по-гръмогласното изкуство, а пък куклата, която борави много повече с нежива материя и с по-голяма сугестивност – съчетанието на тези две изкуства беше нашето предизвикателство“.




Във фотогалерията моменти от работата над спектакъла
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна