Подем на европейските борси преди Великденските празници в резултат на ръст на акциите на автомобилните компании

В четвъртък европейските фондови борси се оцветиха в зелено благодарение на ръст на акциите на автомобилните компании след информация за предстоящо сливане на "Рено" и "Нисан".

Въпреки днешния подем, борсите на стария континент са на път да излязат на загуба както през месец март, така и за цялото първо тримесечие на 2018-а година.

Информацията на агенция Блумбърг, че Renault и Nissan Motors преговарят за създаването на една обща компания, доведе до първоначален ръст на акциите на френският автомобилен гигант с над 8% преди да последва известна стабилизация и малко по-сдържано повишение на неговите акции с около 4,5 на сто.

Новината се отразява позитивно на целия европейски автомобилен сектор, като акциите на Peugeot нарастват с 2,7%, на Volkswagen - с 2,16%, на BMW - с 2,38% и на Damiler - с 1,6%.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,55%, задълбочавайки вчерашният си отскок от 0,5 на сто. Въпреки това обаче, индексът е на път да приключи търговията през март с понижение от около 2,2%, излизайки на загуба за втори пореден месец и вероятно ще излезе на загуба от около 4,5% в рамките на първото тримесечие на 2018-а година. Това би представлявало най-слабото тримесечие за общия европейски фондов индекс от началото на 2016-а година, според данни на FactSet.

Германският фондов индекс DAX 30 се повишава през днешната търговия с 0,97%, френският индекс CAC 40 - с 0,66% и британският FTSE100 - с 0,46%.

Подкрепа за днешната позитивна настройка на европейските пазари на акции оказва и поевтиняването на еврото и на британската лира спрямо щатския долар, тъй като това е от полза за експортно ориентираните компании на стария континент. Еврото се понижава към 7-дневно дъно от 1,2295 долара, а британската лира - към 8-дневно дъно около 1,4035 долара.

Въпреки днешното добро представяне на европейските борси, световните фондови пазари са все още на път да приключат "на червено", както месец март, така и първото тримесечие на годината на фона на страховете от глобална търговска война и евентуално по-агресивно повишаване на основните лихвени ставки от страна на Федералния резерв на САЩ през настоящата година.

Протекционисткият тон на американския президент беше в основата на инвеститорските притеснения за търговска войни, след като преди време Тръмп наложи високи мита върху вноса на стомана и на алуминий преди администрацията на Белия дом да определи и нови мита за близо 50 млрд. долара на година на редица китайски стоки.

Агресивните разпродажби в последните дни на акции на американски технологични компании също допринася за слабото представяне на глобалните фондови борси през изтичащия трети месец на годината.

В сряда основните американски фондови индекси приключиха търговията на Уолстрийт с понижения за втора поредна сесия на търговия отново в резултат на агресивни разпродажби на акции на водещи технологични компании. Индексът DJIA се понижи слабо с 0,04%, а индексът S&P500 - с 0,29%, заличавайки първоначалното им възходящо движение. Технологичният индекс Nasdaq Composite обаче загуби нови 0,85% от стойността си след драматичен спад от близо 3% във вторник, като основни губещи бяха акциите на Amazon.com и на Netlix Inc., които се понижиха с над 4 на сто.

Трябва да се има предвид, че днес е последният работен ден за почти всички европейски борси и за финансовите пазари в САЩ преди дългия уикенд за католическия Великден, който през тази година съвпада и с еврейската пасха. Финансовите пазари в САЩ няма да работя на 30-и март (Разпети петък), докато водещите европейски борси като тези във Франкфурт, Париж и Лондон ще почиват не само в петък, но и на 2-ри април (Велики понеделник).


Още от категорията
Големи инфраструктурни проекти във Варна активизират покупката на недвижими имоти и увеличават стойността им.

Имотите във Варна поскъпват заради големи инфраструктурни проекти

Реализацията на големи инфраструктурни проекти във Варна активизира покупката на недвижими имоти и увеличава стойността им. Това заяви днес Добромир Ганев, председател на националното сдружение "Недвижими имоти". На дискусия, посветена на темата, стана ясно, че цените на квадратен метър на имотите в морската столица варират от 600 евро до 2000..

публикувано на 25.06.18 в 16:14

Парното и топлата вода ще поскъпнат с около 7% заради увеличаването на цената на природния газ

Парното и топлата вода ще поскъпнат с около 7% заради увеличаването на цената на природния газ. Това стана ясно на открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране. Енергийният регулатор намалява исканото увеличение от страна на "Булгаргаз" от 18% на 10,81%. Мотивът на енергийния регулатор да намали предлаганото от..

публикувано на 25.06.18 в 15:17

България с топ потенциал за финансови технологии в Югоизточна Европа

България е с най-голям потенциал за развитието на финансовите технологии в Югоизточна Европа, сочи докладът „Югоизточна Европа: Финтек и Иновации“, изготвен от SeeNews. През миналата година у нас са работили 70 компании в тази област. Благоприятната среда е предпоставка за бързия растеж на сектора у нас, според оценки на експертите. Следват..

публикувано на 25.06.18 в 15:14

Рязко понижение на европейските акции след ново задълбочаване на глобалното търговско напрежение

Последният епизод от търговската война между Съединените щати и техните основни търговски партньори в лицето на ЕС и Китай допринася за сериозно напрежение на европейските фондови борси в началото на новата седмица. Доналд Тръмп заплаши през уикенда американските партньори с нови търговски санкции, ако те не се откажат от търговските бариери и..

публикувано на 25.06.18 в 15:02

БНБ отчита поредно повишаване на депозитите и на кредитите на българските домакинства

В края на май 2018-а година депозитите на неправителствения сектор в българската банкова система са в размер на 73,213 млрд. лева (69,8% от прогнозния БВП), като годишното им увеличение е с 6,1% след растеж с 5,6% през април, показват данни на Българската народна банка (БНБ). Депозитите на нефинансовите предприятия са в размер на 21,865 млрд. лева..

публикувано на 25.06.18 в 13:42
Александър Новак

Русия подкрепи плановете на ОПЕК за номинално повишаване на добивите на петрол

Русия подкрепи през уикенда плановете на ОПЕК и в частност на Саудитска Арабия да бъде увеличено петролното производство с оглед на сигналите на затягане на пазарите на черно злато и по-високите цени, съобщава "Уолстрийт джърнъл". В събота руският енергиен министър Александър Новак заяви, че неговата страна е подкрепила плана на Организацията на..

публикувано на 25.06.18 в 13:14

Влошаване на бизнес нагласите в Германия на фона на заплахата от световна търговска война

През юни бизнес доверието в Германия поднови своя спад, който беше в сила от началото на годината, показва последно проучване на немския институт Ifo. Това е знак, че настроението сред мениджърите на компаниите в най-голямата европейска икономика се влошават с оглед на растящата заплаха от световна търговска война. Индексът на института Ifo,..

публикувано на 25.06.18 в 12:11