Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път на български излиза Аранча Уретабиская

БНР Новини
Аранча Уретабиская
Снимка: ndk.bg

Баската писателка Аpанча Уретабиская (1947, Сан Себастиан, Испания) е член на Баската академия за език и литература. Пише поезия, разкази, романи, есета. Работи като журналист. Едни от най-известните й творби са „Защо, пампушко” (1979, като пише и сценария за филма по книгата), „Сатурн” (1987), „Червената тетрадка” (1998), „Трите Марии” (2011), „Научено по пътя” (2016). Получила е редица литературни награди.
Ето как Уретабиская отговаря в едно интервю на въпроса коя е най-голямата награда за един писател: „Не знам. Но неотдавна, докато се хранехме, казах на моите близки, че съм открила защо се занимавам с литература – заради мисълта, че може би някой ще бъде принуден да изслуша, какво казвам, макар и за кратък отрязък от време”.

На български език за първи път излиза неин сборник с няколко прозаични творби под заглавие „Червената тетрадка” в превод на Мария Пачкова. Модератор на срещата с участието на директора на Институт Сервантес Хавиер Валдивиелсо, авторката и преводачката, беше Марин Бодаков. Аранча Уретабиская излъчваше интелект, достойнство, красота и сдържаност, докато разказваше за баската литература и език, за своите занимания и любовта си към словото.
„Пиша за някого, който в неделния следобед разгръща книга и го прави с удоволствие. Няма пол, нито възраст”, казва баската писателка. „Ясно ми е, че ние, писателите, работим за едно малцинство”.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна