Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредно по-силно увеличаване на доходите от разходите на американските потребители през февруари

През февруари доходите на американците след облагане с данъци нараснаха с добро темпо за трети пореден месец, докато потребителските разходи отново се увеличиха по-сдържано, което е сигнал, че по-високите доходи все още не водят до по-големи по размер харчове на американските домакинства. Това от своя страна е индикация за загуба на част от добрия възходящ импулс на икономиката на САЩ в началото на годината.

Според доклад на Департамента по търговия личните доходи, отразяващи печалбите на американците преди облагането с данъци от заплати, инвестиции и други източници, се повишиха за трети пореден месец с 0,4% на месечна база, потвърждавайки осредните прогнози на финансовите пазари.

В същото време потребителските разходи, формиращи повече от две трети от икономическата активност в САЩ, се повишиха през февруари с по-скромните 0,2% за втори пореден месец след скок с 0,5% в края на миналата година. Въпреки е и тези данни съвпадат с осредните очаквания, харчовете на американските потребители вече нарастват за втори пореден месец от началото на годината с най-слабо темпо от август 2017-а година насам.

Комбинацията от по-високи доходи и по-слаби разходи доведе до ръст на нивото на спестовност на американските потребители през февруари до 6-месечен връх от 3,4% спрямо 3,2% в началото на годината.

Департаментът по труда представи и данни, според които ценовият индекс на личните потребителски разходи (PCE индекс) се повиши през февруари с 0,2% на месечна база и с 1,8% спрямо година по-рано, докато очакванията на финансовите пазари бяха за него растеж за четвърти пореден месец с 1,7 на сто. Основният ценови индекс (основният PCE индекс, изключвайки волатилните цени на храни и енергия), който се следи внимателно от Фед като мерило за инфлацията, пък се повиши на месечна база с 0,2% и на годишна база с 1,6%, след като през предходните три месеца нарастваше с 1,5 на сто. Това представлява най-солиден ръст на основният ценови индекс от февруари 2017-а година насам.

Трябва да се има предвид, че целевото ниво на Фед е за годишна инфлация от 2 на сто, като ценовият PCE индекс достигна и дори леко надвиши това важно ниво в началото на 2017 година за пръв път от близо пет години насам (през февруари, когато се повиши с 2,1%), след което обаче последва трайно забавяне на неговия растеж към 1,5% – 1,3%. През последните месеци обаче има индикации за подновяване на основния инфлационен натиск и ако тази тенденция се задълбочи, това може да даде основания на Фед да предприеме по-агресивна политика на затягане (повишаване) на лихвените ставки през настоящата година. За последно Фед повиши по-рано този месец федералната фондова лихва с четвърт процентни пункта до диапазона между 1,5% и 1,75%.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна