Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общински съветници искат нереализираната инсталация за изгаряне на отпадъци да бъде заменена от по-екологично съоръжение

Иван Велков, Симеон Славчев и Венцислав Мицов от Група 5 в СОС
Снимка: снимка: Евелина Стоянова


Похарчени са голяма част от парите за инсталация за изгаряне на битови отпадъци в София, но реалното строителство още не е започнало. Това обясни общинският съветник инженер Симеон Славчев от политическа група 5, който се обърна към премиера с писмо с алтернативно предложение. За предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ той обясни:

„Така или иначе сме в начална точка. Това е проект, който е от 2009- 2011 г. До днешна дата – 2018-а доста технологии се развиха. Ние предлагаме да се разгледат абсолютно всички възможни алтернативи на това нещо, защото изгарянето е технология от миналия век. Навсякъде в Европа тя е вкарана през 70-те и 80-те години. В момента излиза тя от употреба и всички европейски страни започват да гледат новите технологии, по- чистите, тези, които дефакто оползотворяват отпадъка и то с високо КПД.  Стопроцентовото изгаряне замърсява околната среда, а София не се слави с най-чистия въздух“, каза Славчев и допълни че такъв тип инсталация допълнително ще бълва прахови частици, дори да отговаря на европейските изисквания:  

„Когато говорим за алтернативни варианти, има такива, които изцяло могат да заместят дизеловото гориво в столичен градски транспорт и голяма част от горивото в самата Топлофикация, ако това е крайната цел. Тук говорим доста високо КПД и тогава може да се направи всички средства, които влизат през билетите и картите за градски транспорт да отиват за закупуването нови транспортни средства. По този начин Столична община ще има някого ефекта“.

Инсталациите за обработка на битови отпадъци от ново поколение генерират „синтетичен газ“, чиито стойности са много близки до природния газ, обясни Славчев. Подобни съоръжения работят във Франция в Испания. Китай също се газифицира по този начин, за да избегне употребата на въглища.  В обществото у нас обаче липсва достатъчно информация за предимствата от техническите иновации.

Група 5 предлага и нов начин на формиране на бюджета на Столична община, така че да бъдат планирани средства за всеки един от районите:

„Няма как с магическа пръчка всички проблеми на всички 24 района да бъдат решени, но, когато планираме, да знаем че, примерно, в район „Красно село“ тази два булеварда ще се оправят качествено, а догодина - в Красна поляна и т.н. хората ще ще могат да планират и ще имат и търпението. Трябва да се направи така, че да няма ремонт на ремонтите! Предложихме да има една наредба, в която всички фирми, които участват в обществени поръчки, когато не изпълнят качествено своето задание, да получават „минус точки“, тоест, когато се явят на следваща обществена поръчка, те със сигурност ще бъдат по-назад в класирането. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!