Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отслабване на производствената инфлация в България през февруари

През февруари 2018 година производствените цени в България се понижиха на месечна база и отбелязаха по-слаб растеж спрямо година по-рано, показват данни на Националния статистически институт.

Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) се понижи с 0,6% спрямо януари, когато нарасна с 0,8%. По-значим спад от 0,8% беше отчетен при цените в преработващата промишленост, докато цените при производството и разпределението на електрическа енергия, топлоенергия и газ, се понижиха слабо с 0,1%, а в добивната промишленост отчетоха анемичен растеж от 0,1 на сто.

На годишна база общият индекс на производствените цени в страната се повиши през февруари 2018 година с 2,4%, но след повишение с 4,1% през предходния месец. Това представлява поредно отслабване на растежа на производствените цени, след като те успяха да нараснат с над 5,5% през периода юли – ноември на миналата година. Въпреки по-слабото повишение производствените цени нарастват за петнадесети пореден месец, след като през декември 2016 година те се повишиха за пръв път от средата на 2015 година.

По-съществено увеличение с 11,7% беше отчетено на цените при производството и разпределението на електрическа енергия, топлоенергия и газ, докато цените в добивната промишленост се повишиха с едва 0,1%, а преработващата промишленост се понижиха с 0,1%.

                                      Графика на производствените цени на годишна база

Снимка

Индексът на цените на производител само на вътрешния пазар в България през втория месец на настоящата година се понижи с 0,5% спрямо януари, когато нарасна с 1,0% и регистрира повишение на годишна база с 4,4% (спрямо февруари) след годишен растеж с 5,6% месец по-рано. Индексът на цените на производител на международния пазар пък се свиха с 0,8% на месечна база и с 0,5% спрямо февруари 2017-а година.

По-рано този месец НСИ оповести доклад, отчитащ известно ускоряване на потребителската инфлация през февруари до 2,0% на годишна база от 1,8% в началото на 2018 година. Но днешните данни за производствените цени изглеждат като предпоставка за стабилизация или дори за отслабване на потребителската инфлация през следващите няколко месеци.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени